Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Д-Р РАЙНА СТОЯНОВА: ВОДАТА Е ЧАСТ ОТ ВСЕКИ ДЕТОКС РЕЖИМ

Д-р Райна Стоянова е диетолог и експерт по здравословно хранене. Специализирала е гастроентерология и има интереси в областта на балансираното хранене като превенция на различни заболявания.

Д-р Стоянова, каква е ролята на водата за прочистването на организма?

Водата е в основата на всичко, тя е навсякъде около нас и вътре в нас. Човек се ражда във водна среда в организма на майката и е важно да поддържа правилния воден баланс в тялото през целия си живот.  Ето защо водата е част от всяка програма за пречистване и детоксикиране на организма.

Какво представляват токсините и как се натрупват в тялото ни?

Токсините и отровните вещества са синоними, но съществува и по-тясно значение, според което токсините са само онези отрови, които са с биологичен произход. По дефиниция, токсин е химично вещество, проникнало от външната среда или образувано в организма, което над определени концентрации води до пряко или косвено увреждане на определени тъкани и органи. Натрупването им в тялото може да има различни последици – от хронично неразположение до умора, главоболие, лошо храносмилане, раздразнителност, изблици на гняв, кисел или горчив вкус в устата, ревматизъм, обриви по тялото и др.

Какво препоръчвате в подобни случаи?

За правилното функциониране на организма е необходимо извеждането на токсините или преобразуването им в безопасни форми. В средата, в която живеем, често сме подложени на високи нива на стрес, замърсяване, некачествена храна, неродовно хранене. Ето защо токсините се натрупват в почти всички органи, най-вече белите дробове, черния дроб и жлъчния мехур, червата, ставите, кръвоносната и лимфна система, съединителната тъкан. Всяка клетка може да бъде интоксикирана, когато организмът не успява да изведе или неутрализира своевременно излишните и вредни субстанции.

До каква степен добрата хидратация може да ни помогне в борбата със стреса?

Водата е един от най-евтините и ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1, 5 – 2 литра вода на ден не само помага на организма да изхвърли всички ненужни вещества, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни.

Какво всъщност представлява методът „детокс“?

Така популярната напоследък „детоксикация“ е позната още от Древността – религиозното постене и гладуване са своеобразен детокс. Елиминирането на животински продукти за известно време възстановява нашето здраве, жизненост, енергия и положителна нагласа. Положителният ефект от подобна диета създава силна мотивация за нов стил на хранене и природосъобразен начин на живот.

Можете ли да ни препоръчате примерен детокс режим в няколко стъпки?

Всяка подобна програма е индивидуална, но има някои общи неща. В един детокс режим например няма място за месо, сирене, яйца, шоколад, алкохол, хляб и мляко. Тези храни изискват повече усилия от тялото, за да бъдат усвоени. За да компенсирате, сложете в чинията повече плодове и зеленчуци, риба, зърнени храни, ядки и ориз. Заложете на водата, билковия чай, плодовите и зеленчукови сокове и необработените продукти.