Д-Р РАЙНА СТОЯНОВА: ВОДАТА Е ЧАСТ ОТ ВСЕКИ ДЕТОКС РЕЖИМ

 

Rayna_Stoyanova
Д-р Райна Стоянова е диетолог и експерт по здравословно хранене. Специализирала е гастроентерология и има интереси в областта на балансираното хранене като превенция на различни заболявания. Повече информация за нея можете да откриете в личния й блог: http://www.raynastoyanova.com/

 

Д-р Стоянова, каква е ролята на водата за прочистването на организма?

Водата е в основата на всичко, тя е навсякъде около нас и вътре в нас. Човек се ражда във водна среда в организма на майката и е важно да поддържа правилния воден баланс в тялото през целия си живот.  Ето защо водата е част от всяка програма за пречистване и детоксикиране на организма.

 

Какво представляват токсините и как се натрупват в тялото ни?

Токсините и отровните вещества са синоними, но съществува и по-тясно значение, според което токсините са само онези отрови, които са с биологичен произход. По дефиниция, токсин е химично вещество, проникнало от външната среда или образувано в организма, което над определени концентрации води до пряко или косвено увреждане на определени тъкани и органи. Натрупването им в тялото може да има различни последици – от хронично неразположение до умора, главоболие, лошо храносмилане, раздразнителност, изблици на гняв, кисел или горчив вкус в устата, ревматизъм, обриви по тялото и др.

 

Какво препоръчвате в подобни случаи?

За правилното функциониране на организма е необходимо извеждането на токсините или преобразуването им в безопасни форми. В средата, в която живеем, често сме подложени на високи нива на стрес, замърсяване, некачествена храна, неродовно хранене. Ето защо токсините се натрупват в почти всички органи, най-вече белите дробове, черния дроб и жлъчния мехур, червата, ставите, кръвоносната и лимфна система, съединителната тъкан. Всяка клетка може да бъде интоксикирана, когато организмът не успява да изведе или неутрализира своевременно излишните и вредни субстанции.

 

До каква степен добрата хидратация може да ни помогне в борбата със стреса?

Водата е един от най-евтините и ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1, 5 – 2 литра вода на ден не само помага на организма да изхвърли всички ненужни вещества, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни.

 

Какво всъщност представлява методът „детокс“?

Така популярната напоследък „детоксикация“ е позната още от Древността – религиозното постене и гладуване са своеобразен детокс. Елиминирането на животински продукти за известно време възстановява нашето здраве, жизненост, енергия и положителна нагласа. Положителният ефект от подобна диета създава силна мотивация за нов стил на хранене и природосъобразен начин на живот.

 

Можете ли да ни препоръчате примерен детокс режим в няколко стъпки?

Всяка подобна програма е индивидуална, но има някои общи неща. В един детокс режим например няма място за месо, сирене, яйца, шоколад, алкохол, хляб и мляко. Тези храни изискват повече усилия от тялото, за да бъдат усвоени. За да компенсирате, сложете в чинията повече плодове и зеленчуци, риба, зърнени храни, ядки и ориз. Заложете на водата, билковия чай, плодовите и зеленчукови сокове и необработените продукти.

Съвети за детоксикация

януари 13, 2017
newfb

Elimination

Водата и стреса

Понеделник, късен следобед. Телефонът ти настоятелно звъни, колегите говорят шумно, в пощата светят 10 непрочетени имейла, а шефът ти те вика в кабинета си? Усещаш как гневът бавно пълзи по нервните ти клетки и си готов да се развикаш?
януари 13, 2017
ft

Elimination

5 бързи детокс съвета за здраве и красота

Искате да изглеждате млади и красиви? Не отлагайте за утре, погрижете се за тялото си още сега с няколко лесни стъпки.
януари 13, 2017
fotolia_11155406623

Elimination

Как да се вталим след празниците?

През зимата сме по-склонни да похвапваме често и обилно. Липсата на достатъчно движение в комбинация с тежките и калорични храни, както и студеното време навън, са основните фактори, които водят до качване на излишни килограми. Как да избегнем това и да запазим форма без драстични диети и стриктен режим във фитнес-залата?
януари 13, 2017
fotolia_1115540662333

Elimination

Хитринки за по-здравословен живот

В началото на всяка календарна година по традиция си поставяме нови цели и мечти. Обещаваме на себе си и на околните, че ще бъдем по-спокойни, по-добри или по-успешни.

Продуктова серия

Натуралната изворна вода DEVIN се добива от екологично чист регион в Родопите. Тя е с изключително ниски нива на минерализация, което я прави подходяща за употреба от хора на всички възрасти, навсякъде и по всяко време. Препоръчва се от Българската Педиатрична Асоциация, като подходяща за консумация и от малки деца.

dv01

За всекидневна употреба, за консумация навън и на път

dv02

Удобна за носене и съхранение

dv03

Семейна опаковка

dv04

Икономичка опаковка

dv05-1

Специално за децата с любимите им Disney герои

Фейсбук стена

Следете всички актуални новини, събития и предложения от DEVIN Изворна на нашата Фейсбук страница: