ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С DEVIN ИЗВОРНА

Защо е полезно да започваме деня си с чаша вода и как водата помага на тялото да се възстанови след сън?

Чаша вода сутрин на гладно е идеално средство за стимулиране дейността на стомаха и червата, така те се подготвят за приема на храна на закуска. Освен това, сутрешната водна терапия, както някои наричат сутрешния прием на вода, помага за превенция и допълващо лечение на хронични храносмилателни проблеми като запека, например. Приемът на вода сутрин на гладно улеснява изнасянето на токсините от черния дроб и бъбреците, облекчаване хроничните прояви на акне и други кожни проблеми, улеснява също отслабването и регулирането на теглото. При редовния прием на вода на гладно се отчита много благоприятен ефект по отношение тонизиране на организма и зареждането му с енергия за целия ден.

Как тялото се възстановява след сън и каква всъщност е ролята на водата в този процес?

След като сме прекарали дълъг период от време в сън, тялото е изгубило известно количество вода. Няма значение колко вода сме консумирали през предния ден, тъй като то се е погрижило да се освободи от излишните течности. Затова е важно да хидратираме организма възможно най-скоро след събуждане. Една чаша вода веднага след събуждане е отличен начин да стартираме деня си. Освен че ще се хидратираме, по този начин ще се освежим и ще разполагаме с повече енергия. Когато пием вода на празен стомах, ние стимулираме елиминирането на вредните вещества, от които тялото ни няма нужда.

Какви са препоръчителните количества вода, които е добре да приемаме през деня?

Най-познатият начин, за установяване на дневните нужди от вода е чрез телесното тегло- за всеки килограм от телесното тегло трябва да приемете между 30 и 40 мл вода. Тоест ако тежите 60 кг, то ще имате нужда от 1.8 л – 2.4 л вода дневно. Добавянето на физическа активност увеличава нуждите от прием на течности.

Какви могат да са последиците от приема на кафе на гладно и защо е важно да го приемаме в комбинация с чаша вода?

Кафето може да има много ползи и умерената му консумация оказва благоприятно влияние по отношение на развитието на някои злокачествени заболявания. Антиоксидантите, които са в кафето също се срещат и в плодовете, но не бива да се приема на празен стомах, колкото и изкушаващо да е това за нас. Една чаша черно кафе стимулира секрецията на солна киселина в храносмилателния тракт, ако бъде изпита преди да се консумира храна. Солната киселина разгражда храната в стомаха. Преждевременната й активация може да затрудни усвояването на протеините след обилно нахранване. Това може да доведе до някои здравословни проблеми. Най-добре е да се консумира кафе един час след като сте се събудили и след като сте хапнали нещо. Също така, известно е, че кофеинът е слаб диуретик и толерантността към неговия диуретичен ефект може да се развие много бързо, в рамките на 4 до 5 дена с редовен прием на кофеин. Добре е винаги да пием кафето си с чаша вода, за да компенсираме водната загуба.

За какво може да ни помогне водата (хубава кожа, енергия, тонус, загуба на килограми)?

Адекватният прием на вода ни помага да се чувстваме енергични, тонизирани, млади. Предпазва ни от заболявания, свързани с натрупването на токсини в организма, подпомага работата на отделителната система, съдейства за по-доброто храносмилане и отделяне на отпадните продукти от гастроинтестиналния тракт, като по този начин ни предпазва от запек и свързаните с него усложнения. Качествената и постоянна хидратация ни поддържа активни през целия ден и помага в борбата с натрупаната умора. Също така, водата помага на кожата да изглежда здрава, еластична и стегната. Друго важно свойство на водата е и доказаната й роля в реактивността на организма и борбата с простудата. На нея се приписва и роля в метаболизма на мазнините, поради което се включва в режимите за отслабване. Последното се постига и чрез запълващия стомаха ефект от течността и създаването усещане за ситост. Подпомага и нормалното функциониране на червата и нормалното движение на веществата в храносмилателната система.

Какви са негативните последици от дехидратацията?

Дехидратацията е често срещано явление и се описва с различни симптоми. Тя се появява, когато в организма не постъпват необходимото количество течности. Други причини за обезводняването включват интензивни упражнения, обилно изпотяване, треска, изтощение или топлинен удар. Дехидратацията може да наруши функцията на всички органи и системи в телата ни, оставяйки усещане за апатия и дори депресия. В дебелото черво се извършва основната резорбция на водата от чревното съдържимо, а нейният недостиг при хронична дехидратация прави изхождането трудно и болезнено, като създава условия за образуване на фисури, хемороиди и хронични възпаления на дебелото черво. При дехидратация се отчита повишаване на нивото на хистамина – невромедиатор, участващ във водно – солевата обмяна. Хистаминът представлява важен компонент в патогенезата на алергичните състояния и поради тази причина алергичните прояви от страна на организма се асоциират с недостатъчното му хидратиране. Не на последно място по значение е ролята на водата в процеса на стареене. Процентното й съдържание намалява право пропорционално с напредването на възрастта, което лежи в основата на една от теориите за остаряването.

Как да си напомняме да пием повече вода и да превърнем това в полезен навик?

Винаги носете бутилка вода в чантата си, за да го направите още по-атрактивно и полезно, можете да използвате стъклени бутилки за многократна употреба и да добавите парченца плодове, листенца мента за разкош и стимулация на сетивата ви. Кана с вода на масата, бутилка в колата, старайте се да се заобиколите от вода, за да имате лесен и бърз достъп и да се подсещате да пиете.