Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Продава ли се в магазините опасна трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в социалната мрежа, съобщава БНР.
Публикувани са и снимки на опаковката. Коментарите са, че с тази сол ни тровят, има съмнителен агент и ни пробутват химикали. Притеснителен е и срокът на годност, тъй като на опаковката виждаме две различни поредици числа, които можем да разчетем като дати: 06/07/23 и 07/02/24.
Според коментари под публикацията числата трябва да посочват срока на годност, както и този на производство. Отбелязва се, че и двете дати все още не са настъпили. „Вероятно снимката е от бъдещето“, пише в социалната мрежа.
Опаковките на хранителните стоки, които пазаруваме, не винаги са достатъчно ясни. Понякога липсва и информация, която потребителите биха искали да получат показва анкета сред видинчани.
От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) В официална позиция от агенциятобясниха, че според определенията, дадени в Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, „сол за хранителни цели“ е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид (минимум 97,8%), а „трапезна сол“ е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.
Уточняват, че инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните във Видин и Монтана са извършили проверки в обект за търговия с храни на централния пазар в град Видин и в пакетиращата фирма, която е в град Лом, област Монтана.
Обектът, в който е пакетирана солта, е регистриран в съответствие с изискванията на Закона за храните, посочват от БАБХ. По повод съдържанието отбелязват:
„Солта се състои основно от натриев хлорид (в количество 99,5%), калиев йодат и антислепващ агент (Е 535), което съответства на Наредбата за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели“.
Уточняват, че антислепващият агент Е 535 е натриев фероцианид, разрешена добавка в храната според регламент на Европейския парламент.
Числата 06/07/23 показват партидния номер на продукта. Първите две цифри идентифицират седмицата от годината, следващите – деня от месеца, в който е пакетиран продуктът, а последните две цифри отговарят на годината. Дата на пакетиране е 07.02.2023 г., а посоченият срок на годност е 07.02.2024 г.
Заключение
Твърдението, че в търговски обекти във Видин се продава трапезна сол, която е опасна за здравето на хората е НЕВЯРНО. Продуктът е етикетиран в съответствие с изискванията на регламент на Европейския парламент за предоставянето на информация за храните на потребителите с всички задължителни данни, уточняват от БАБХ.
Материалът Продава ли се в магазините опасна трапезна сол? е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com