Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Лесни трикове за готвене на аспержи

Обичате ли аспержи? Ние сме големи фенове на този зеленчук, който предлага страхотен вкус, стига да се приготви правилно и достатъчно добре. Освен това, аспержите са полезни за здравето, тъй като съдържат множество витамини и минерали, които влияят ползотворно на организма ни.
Може да се каже, че аспержите не са сред най-познатите зеленчуци у нас. По време на Царска България те са били широко разпространени сред хората, но при социализма производството им е спряно, тъй като са определени за буржоазна храна. Днес обаче свободно можем да си закупим аспержи и да експериментираме с тях в кухнята.
За съжаление, много хора избягват аспержите, тъй като не са сигурни как точно се приготвят те. Когато обаче се научим да го правим, веднага се уверяваме, че потенциалът им е наистина голям. Те са страхотна гарнитура към основното ястие, като могат да се добавят към различни салати и ястия.
Някои биха казали, че аспержите нямат нужда от кой знае какво, за да станат вкусни. Често е достатъчно просто да добавим зехтин, сол и черен пипер, за да станат достатъчно добре. Можем да им добавим още лимонов сок или сосове, които харесваме.

Как се готвят аспержи?
Можем да ги приготвим по множество начини – на котлона, на фурната или дори на скарата. Ето няколко съвета:
Ванери аспержи
Пригответе си тенджера, като вътре сипете вода и я подсолите. Оставете водата да заври. След това добавете аспержите във врящата вода. Гответе между 1 и 3 минути. След това изстудете зеленчука в ледена водна баня, за да прекратите процеса на готвене. Върху тях разтопете парче масло, а след това добавете сол и черен пипер. Лимоновият сок също е вариант за добавка към вече готовите аспержи.
Приготвянето на вкусни аспержи далеч не е толкова трудно
Задушени аспержи
Поставете аспержите в кошницата за задушаване и ги покрийте с капака. На дъното на тенджерата сипете вода и включете котлона. Трябва да готвите на силен огън, като целта е да се образува пара. Когато това се случи, засечете между 2 и 4 минути, като целта е аспержите да омекнат. Както се прави с варените аспержи, потопете ги в ледена вода, за да се спре процесът на готвене. Овкусете ги както желаете. Пробвайте да настържете пармезан върху тях – уверяваме ви, че ще ви хареса. Друга идея е да добавите чесън или левурда.
Печени аспержи
Вземете аспержите и ги намажете добре със зехтин, сол и черен пипер. Пригответе си тиган и ги сгответе при около 200 градуса температура. Добре е да ги държите около 10 минути на огъня, като от време на време разклащате тигана. Следете върховете на аспержите – те трябва да станат кафяви и същевременно нежни.
Съветът на Fermerite.com: Ако имате нужда от качествени съдове за готвене, не се колебайте да разгледате ТУК предложенията от Alleop.bg.
Сотирани аспержи
Аспержите трябва да бъдат нарязани на едри парчета. След това ги сотирайте на достатъчно силен огън, като използвате масло или зехтин. Трябва да се сотират до леко зачервяване и омекване – от 3 до 5 минути. За подправяне добавете сол и черен пипер.
Аспержи на тиган
Вземете голям тиган и го загрейте на средно силен огън. След това добавете аспержите и ги покрийте с мазнината за готвене – зехтин или масло по ваш избор. Покрийте и варете, докато вашите аспержи станат яркозелени и хрупкави. Трябват ви около три минути. След това махнете похлупака и включете котлона на висока степен. За подправка отново добавете сол и черен пипер. Аспержите трябва да бъдат оставени да покафенеят – между 3 и 5 минути.
За какво са полезните аспержите?
Аспержите са изключително полезна храна за хората. Те съдържат витамини C, E и K, като освен това са богати на фибри и калий. Действат като антиоксиданти, които ограничават действието на свободните радикали в организма. От друга страна, съдържанието на фолиева киселина действа ползотворно за сърдечното здраве.
Материалът Лесни трикове за готвене на аспержи е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com