Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Кой празнува имен ден днес, 20 август 2023

Днес, 20 август, църквата почита паметта на Св. пророк Самуил. Имен ден празнуват Самуил, Самуила и производните им.
Кой е Св. пророк Самуил
Един от праведните хора в старозаветно време бил библейският пророк Самуил, който живял през XI век преди Христос.
Той е последният и най-известен от т.нар. съдии, водачи на еврейския народ. Името му означава “измолен от Бога”, защото майка му дълго време нямала деца и горещо се молила Бог да й даде рожба, като обещала да посвети детето си на Бога.
Молитвата й била чута и измоленият от Бога Самуил останал да расте в храма при първосвещеник Илий. След години станало ясно, че момчето има дарба да пророкува. Докато растял, той поучавал евреите и ги карал да се покаят за греховете си. Народът го слушал и следвал напътствията му. Затова с волята на народа го избрали за съдия и вожд. С негова помощ евреите се избавили от дълго филистимско робство.
Вижте още: Имени дни през август 2023: Вижте кой трябва да почерпи
Самуил управлявал мъдро и справедливо. Когато остарял, отстъпил на синовете си част от властта и ги поставил за съдии. Но те не следвали примера му, били алчни и несправедливи. Недоволни от тях, народните стареи дошли да молят Самуил да им избере цар. Бог посочил Саул, виден човек от Вениаминовото коляно, и Самуил го помазал за цар. След избирането на Саул за цар, народът продължил да почита Самуил, хората търсели неговите наставления. Но Саул престанал да се вслушва в съветите му, станал горд и самонадеян. Затова Бог посочил на Самуил нов цар. Пророкът отишъл в къщата на Йесей и помазал за цар най-малкия му син, известния цар Давид.
Самуил умрял в дълбока старост и всички жалили за него.
Източник: БТА

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg