Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Защо е необходимо да се грижим за водата, която пием?

Науката отдавна е доказала множеството ползи за организма от консумацията на достатъчно и чиста вода. Над 80% от тялото ни е вода и пиенето ѝ помага хранителните вещества чрез кръвта да достигнат до мозъка, костите и всички тъкани, органи и системи.
Добрата хидратация подобрява храносмилането, поддържа кръвното налягане в норма, зарежда с енергия, заздравява кожата, косата и ноктите, помага за извеждането на токсините от организма и много други.
Всички тези факти за ползата от водата са известни на всички. Също толкова познати са и проблемите, свързани с качеството на питейната вода. Влошените характеристики на водата, течаща от крана на чешмата ни, е сериозен риск за здравето. Ето защо много хора предпочитат бутилираната, но най-вече – филтрираната вода.

Какви рискове за здравето крие употребата на непречистена вода?
Дори да не усетим веднага вредните ефекти от пиенето на замърсена вода, в дългосрочен план може да имаме сериозни проблеми.
Използвайки непречистена вода за пиене и готвене, рискуваме да получим бактериални, вирусни или паразитни заболявания като салмонела, дизентерия, хепатит А, инфекция с ешерихия коли и много други опасни състояния.
Натрупването в организма на тежки метали, пестициди и редицата вредни примеси може да доведе до злокачествени изменения на клетките. За токсични се считат замърсители, които са отровни, радиоактивни, мутагенни, канцерогенни и т.н.
За щастие, днес се предлагат ефикасни филтриращи системи. Самото третиране на водата включва доказани методи за отстраняване на пясък, метали, манган, соли, нитрати, химикали, бактерии и практически всякакви опасни съединения.
Кои водни филтри са най-популярни?
В домашни условия може да се извършва прецизно пречистване на чешмяната вода с подходящ за конкретните замърсители филтър или с цялостна система, комбинираща различни сегменти, включително и с модерна машина за вода.
Филтрите използват различни процеси, за да премахнат замърсителите, а най-използвани са:
С активен въглен
Филтърът с гранули активен въглен адсорбира редица примеси с помощта на многобройните си пори. Отнема хлор, метали и органични съединения, подобрява вкуса и мириса на водата. Блоковете с активен въглен, от друга страна, са по-ефективни. Карбонов филтър обикновено се използва за допълване на друго оборудване и се препоръчва в комбинация с технологии за премахване на бактерии и вируси.
С обратна осмоза
Технологията с обратна осмоза работи с полупропусклив филтър, представляващ мембрана с микропори, през които водата преминава под високо налягане. По този начин 99,9% от всички примеси се задържат от мембраната. Обратната осмоза като метод се съчетава идеално с активен въглен във филтриращите системи от висок клас.
Йонообменен филтър
Когато водата е твърда, филтърът с йонна смола помага за омекотяването ѝ. Смолата отнема йоните на калция и магнезия, предизвикващи твърдостта, и ги замества със своите натриеви йони. Като йонообменно средство в подобни филтри се използват и зеолитни зърна.
Ултравиолетов филтър
UV светлината елиминира бактерии и микроорганизми, като директно унищожава ДНК-то им и те не могат да се възпроизвеждат. UV филтърът не премахва твърдите частици и други замърсители, затова допълва другите филтри като последен сегмент в системите за филтрация.
Науката и инженерните постижения в наши дни предлагат различни достъпни възможности за поставяне на водни филтри у дома. Едни от моделите са самостоятелни устройства и могат да се разположат на крана, под мивката или на плота. Други са за входен пункт и се монтират директно на тръбата, през която водата навлиза в дома ви. Изборът ви ще зависи от много фактори, но най-вече от конкретните замърсители във вашия район и консумацията на домакинството или офиса.
Закупуването на система за филтриране на вода е значително по-добро решение от бутилираната вода. Освен че ще спестите средства, ще помогнете и за намаляване на производството на пластмаса. Но най-голямото предимство е, че ще разполагате във всеки един момент с неограничено количество чиста питейна вода – важно условие за вашето здраве и за здравето на семейството ви.
The post Защо е необходимо да се грижим за водата, която пием? appeared first on Vibes.bg.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: vibes.bg