Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Volkswagen вдигна заплатите в Германия, но инфлацията ги изяжда

Работниците на Volkswagen в Германия ще получат голям бонус преди предстоящите празници. Заплатите на 125 000 служители на германския концерн ще бъдат повишени с общо 8,5% след постигнато споразумение между компанията и най-големия профсъюз в Германия IG Metall. Увеличението на заплатите е по-малко от инфлацията, но по-голямо от това, което другите работодатели дадоха през последните седмици. Инфлацията в Германия в момента е 11,6%, пише Reuters.
Повишаването на възнагражденията ще бъде направено на две части: работниците ще получат увеличение на заплатите с 5,2% от юни 2023 г. и още едно увеличение от 3,3% от май 2024 г., както и еднократна нетна премия от 3000 евро, за да се компенсира растящата инфлация. Бонусът ще бъде преведен на два транша – 1500 евро в началото на следващата година и още толкова в началото на 2024 г. Стажантите ще получат по 550 евро на година (общо 1100 евро) през 2023 г. и 2024 г.
Синдикатите искат високи заплати, бизнесът се оплаква от разходите
Синдикатите в Германия и Европа настояват за по-високо заплащане, за да облекчат работниците от рекордната инфлация, но работодателите се съпротивляват, като се позовават на нарастващите разходи за материали и енергия. Lufthansa вдига два пъти заплатите на служителите си
В Италия профсъюзите, представляващи работниците в автомобилните производители, включително Stellantis и Iveco, поискаха увеличение на заплатите с 8,4%, което компаниите определиха като “тежко”.
Производителят на камионите на Mercedes – Daimler Truck съобщи по-рано този месец, че синдикатите са поискали увеличение от 8%, но други в индустрията предлагат 6-6,5% и че ще предложи нещо по средата. Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, определи сделката с Volkswagen като “като цяло малко висока”, но не вижда риск от спираловидно покачване на заплатите.
Сделката между Volkswagen и IG Metall е подобна на споразумение, сключено миналата седмица за цялата металообработваща промишленост, което засяга 3,9 милиона работници в металургичния и електрическия сектор в Германия.
“В комбинация с правителствените мерки за облекчаване като т.нар. “ценови спирачки” на електроенергията и на природния газ, както и допълнителни еднократни плащания от държавата, резултатът е цялостен пакет, който ограничава въздействието на инфлацията”, твърди в изявление преговарящият от страна на IG Metall Торстен Грьогер.
IG Metall, който е най-големият профсъюз в Германия, първоначално поиска 8% увеличение на заплатите в рамките на 12 месеца за работниците в 6 германски завода на VW, както и в други подразделения на коцерна, сред които и това за финансови услуги.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Катастрофира ли автоиндустрията във високата инфлация?
Volkswagen вече строи първата си гигафабрика за батерии в Европа
Volkswagen минава на въглища, за да се спаси от спиране на газа
Автомобилен гигант дава по 6 заплати на работниците си в Русия, ако напуснат
Airbus дава по 1500 евро бонус на 120 000 свои служители

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg