Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Eurostat: Около 22% от българското население не може да си позволи нормално хранене

Малко повече от една пета, или 21,6% от българското население не може да си позволи нормално хранене. Това сочат данните на европейската статистическа служба Eurostat за 2022 година. По този показател страната ни се нарежда на предпоследно място в ЕС, като единствено Румъния отчита по-лоши резултати. В северната ни съседка 22,1% от населението не може да си позволи хранене, съдържащо месо, риба или вегерарианския им еквивалнет всеки втори ден.
За сметка на това страната ни застава на дъното по отношение на хора в риск от бедност, които не могат да си позволят нормално хранене. Делът на тези хора в България е 44,6% от лицата в риск от изпадане в бедност, следвана от Румъния с 43% и Словакия 40,5%.

На другия полюс, с най-нисък дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят нормално хранене, са Ирландия (5%), следвана от Люксембург (5,1%) и Кипър (5,6%). Що се отнася до най-нисък дял при общото население страните остават същите, като се променят само показателите им. Първа остава Ирландия (1,4%), а останалите две разменят местата си, като съответно Кипър има 1,5%, а Люклсембург – 1,8%.
През 2022 г. разликата между цялото и изложеното на риск от бедност население по отношение на способността му да си позволи нормално хранене е била отчетена във всички страни членки.

През 2022 г. 8,3% от цялото население в ЕС не е могло да си позволи хранене, съдържащо месо, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден, което е с 1% повече, отколкото през 2021 г. (7,3%), отчита още Eurostat.
По отношение на хората, заплашени от риск от изпадане в бедност, които не могат да си позволят нормално хранене, през 2022 г. делът им в ЕС е бил 19,7%, или с 2,2% повече, отколкото през 2021 г. (17,5%).
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Риск от бедност в ЕС: С Румъния водим хорото
Проблемът с недостига на храна става все по-сериозен. Задава ли се глад?
Как да спестите пари в хранителния магазин?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg