Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Eсенно хранене: от какви храни се нуждае организмът през есента?

Настъпването на есента се асоциира с навлизане в сезона на настинките и вирусите. Нощите стават по-дълги, времето захладнява, а есента носи със себе си голямо разнообразие от достъпни сезонни храни. В тази статия сме подбрали за вас полезни плодове и зеленчуци, с помощта на които да подготвите имунната си система за предстоящите студени месеци. И да се насладите на възможно най-пълноценно и здравословно есенно хранене.

Защо е важно да консумираме сезонни продукти?
Необходимо е да следим и да избираме сезонни плодове и зеленчуци, тъй като те носят по-големи ползи за нашето здраве. Качеството на отглеждане на локалните култури е по-високо, което води до натрупване на повече хранителни вещества в храната, включително полезни за тялото витамини и антиоксиданти. 
Сезонните продукти определено имат и по-добри вкусови качества, тъй като са отглеждани на по-подходящи условия от гледна точка на температура, слънчева светлина и др. Храненето според сезона води до намаляване на парниковите газове, което със сигурност е правилното решение за опазване на околната среда. 
Есенни плодове и зеленчуци за здраво тяло
Сред най-полезните и разпространени се нареждат:
Тиква
Тиквата е продукт, богат на хранителни вещества, който отлично се вписва във всякакъв тип режими на хранене, защото не съдържа много калории. Високото съдържание на бета-каротин е благоприятно за състоянието на имунната система, тъй като организмът може да го превърне във витамин А. 
Ябълки
Ябълките неслучайно са любимият плод на много от нас. Най-важното, което трябва да се запомни за тях, е да се консумират небелени. Голямо количество от антиоксидантите и полифенолите, които се съдържат в ябълките, са именно в техните обелки. 
Високото съдържание на фибри прави ябълките чудесно междинно хранене. Те са засищащи, допринасят за добрата чревна флора и стимулират мозъчната дейност. 
Грозде
Освен че е отговорно за съществуването на една от най-предпочитаните алкохолни напитки, гроздето само̀ по себе си носи много ползи за организма. Плодът е изключително богат на антиоксиданти, което помага на тялото да се справи с възпалителните процеси. 
Минералът калий балансира нивото на течности в организма. Консумацията на грозде може да помогне при овладяване на високото кръвно налягане.
Какви храни трябва да похапваме по време на есенния сезон?
Брюкселско зеле
Противно на очакванията, че брюкселското зеле е лошо на вкус, при правилно приготвяне то е идеалният есенен зеленчук. Високото съдържание на полезни вещества е добра причина да му дадете шанс отново. 
Брюкселското зеле е богато на витамин К, който помага при съсирването на кръвта и допринася за здравето на костната система. Голямото количество фибри в зеленчука го прави подходящо допълнение към основното хранене. 
Круши
Когато са в сезон, сладките круши са вкусна и достъпна есенна храна. Отличават се от другите плодове по това, че не узряват на дърветата, а вкъщи на стайна температура. Калориите в една круша са около 100, което ги прави чудесен избор на десерт, богат на десетки хранителни вещества. 
Подобно на ябълките, крушите крият голяма част от полезните антиоксиданти и витамини в своите обелки. Високият процент фибри прави крушите достъпен вариант при проблеми, свързани с констипация. Те са едно страхотно есенно хранене
Моркови
Подобно на останалите кореноплодни зеленчуци, морковите са чудесен есенен зеленчук, който може да се използва при приготвяне на много ястия, както и да се консумира суров.
Както знаем от детството, морковите са много полезни за зрението. Те съдържат бета-каротин – прекурсор на витамин А, който самостоятелно се преобразува в организма. Съдържащите се фибри влияят благоприятно върху нивата на кръвната захар в организма, а витамин К е полезен за костите. 
Боровинки
Боровинките са много популярна суперхрана, която съдържа полезни хранителни вещества и антиоксиданти. Съчетано с приятния вкус на плода, боровинките са перфектно допълнение към балансирана закуска, здравословен десерт или смути. 
Проучвания сочат, че полезните съставки в боровинките намаляват риска от инфекции на пикочните пътища, подобряват функционирането на имунната система и намаляват кръвното налягане. 
И още:
Други полезни храни, които могат да бъдат включени в редица есенни рецепти, са сладките картофи, цвеклото, карфиолът, репичките и т.н. Разнообразното хранене е ключът към здравото тяло, а предложенията, които ви представихме, със сигурност ще ви заредят с необходимите хранителни вещества. 
Това бяха нашите съвети за подходящи продукти за добро есенно хранене. Пожелаваме ви приятно хапване.
Материалът Eсенно хранене: от какви храни се нуждае организмът през есента? е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com