Domino's е поредната западна компания, която смята да напусне руския пазар

Компанията, управляваща франчайза на Domino’s в Русия, е поредната която обмисля да продаде бизнеса си 10 месеца след началото на войната в Украйна, съобщава BBC.
Компанията DP Eurasia, която притежава франчайза за Domino’s в Русия, е една от малкото западни фирми, които още не са спрели услугите си там досега.
Фирмата, листвана на лондонската борса, заяви, че „оценява присъствието си в Русия“. И посочва, че обмисля различни варианти, които могат да включват продажба на нейните руски активи.
DP Eurasia има 171 ресторанта Domino’s в Русия, като притежава 68 от обектите, а 103 са франчайз на местни оператори. Освен това компанията управлява франчайза на Domino’s в Турция, Азербайджан и Грузия. След 60 години на пазара: Pepsi спира производството си в Русия

В дните след началото на войната в Украйна на 24 февруари DP Eurasia посочи, че е „твърде рано да се определят възможните последици за руския бизнес на групата“.
„Безопасността и благосъстоянието на всички служители и клиенти на групата остават основен приоритет и DP Eurasia е шокирана от конфликта и ефекта, който има върху всички невинни цивилни в региона“, заявиха от фирмата.
Припомняме, че редица западни компании за бързо хранене преустановиха дейността си в Русия след началото на войната.
Какво се случи с другите вериги за бързо хранене? 
McDonald’s затвори своите 850 ресторанта, като се позовава на „хуманитарната криза“ и „непредвидимата работна среда“, причинени от войната в Украйна. По-голямата част от веригата беше купена от руския бизнесмен Александър Говор, който ребрандира ресторантите на „Вкусно и точка“ в превод „Вкусно и това е“.

KFC със собственик Yum! Brands, която притежава и Pizza Hut, напусна Русия, като продаде сайтовете си на местни фирми, вече управляващи франчайзи там.
Рапърът и милиардер Тимати купи бизнеса на Starbucks в Русия и го преименува на Stars Coffee, с ново лого, много подобно на оригиналното, с изображение на жена със звезда над главата.
 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от 13 (@timatiofficial)

 
Restaurant Brands International, притежаващ Burger King, работи в Русия чрез съвместно предприятие. Компанията обясни, че е искала да спре продажбата, но руският франчайз оператор на 800 ресторанта е „отказал“ да ги затвори.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Санкциите върнаха Русия в социализма – липсват основни стоки
На безценица: Западните компании в Русия вече се продават по 10 долара

Западните компании в неравна битка за марките си в Русия

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg