Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

7 съвета как да сте ефективен служител без да стигате до бърнаут

Чувствате ли понякога, че изискванията в работата ви са прекалено големи? Чувствате ли се, че сте на предела на силите си? Това не е изненадващо. Често високите изисквания водят до прегаряне. Изследователи проучват феномена на „бърнаут“ или „прегаряне“ още от 70-те години. Резултатите, уви, изобщо не са добри, пише medium.com.
Според изследванията високите нива на прегаряне са свързани с редица проблеми, като:

Безпокойство
Депресия
Нарушение на съня
Нарушение на паметта
Болки във врата и раменете

Освен това прегарянето увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Цената на усилената работа понякога излиза прекалено висока. Независимо дали вашият ръководител има високи изисквания, или вие имате такива към себе си. И двете водят до един резултат – не можете да се справите с ежедневните изисквания и това ви изтощава. Ако се разпознавате в тези симптоми, значи страдате от претоварване

Преди дни Bloomberg съобщи, че рекорден брой офис служители по света – над 40%, чувстват, че са прегрели на работното място, като се позовава на проучване на изследователския консорциум Future Forum. Според агенцията основните причини за бърнаута са икономическата несигурност, страхът на служителите от съкращаване и нарастващата технологична тежест.
Как да се справите и да предотвратите прегряването? Представяме ви 7 съвета, които ще ви помогнат да се облекчите ситуацията до известна степен.
Обичайте работата си

Работата е много по-лесна, когато ви харесва. Можете да се научите да изпитвате удоволствие от нея. Ако не харесвате работата си, имате два избора – или да напуснете или да извадите най-доброто от ситуацията. Освен това можете да станете по-добри в това, което правите. А ако не е възможно, то гледайте на него като на временно работно място.
Всички сме имали работа, която не харесваме. Справете се със ситуацията и намерете нещо друго. Междувременно обаче се постарайте да се наслаждавате на това, което правите.
Не се надценявайте

Някои хора смятат, че могат да се справят с всичко, което някой им възложи. Да се заемете с нов проект, да отидете на бизнес среща, да говорите на някое събитие. Когато ангажиментите станат прекалено много, понякога просто трябва да кажете: „Не“.
Поискайте помощ

„Мога да го направя сам“, вероятно е вашата мантра. Е, ето ви новина – няма нужда. Никой не може да се справи сам с всичко. Понякога просто ви трябва ви помощ. Когато имате нужда можете да се свържете с колеги, приятели, ръководители, семейство или всеки, когото познавате. Ще се изненадате колко хора ще ви помогнат.
Без чувство за вина

Отпуснете се. Не можете да бъдете навсякъде и да се грижите за всичко и всички. На първо място, хората могат да се грижат за себе си – няма нужда да бъдете нечий герой.
Какъв е смисълът? 

Задавайте си този въпрос от време на време. Отговорът не ви удовлетворява? Тогава не го правете. Резултатът е единственото, което има значение.
Не можете да имате всичко

Примирете се с факта, че не можете да се заемете с всичко и да имате всичко. Не можете едновременно да прекарвате време с приятели, семейство, да работите усилено, да ходите на фитнес, да пътувате и куп други неща. Реално трябва да изберете едно-две неща, върху които да се съсредоточите.
Трябва да вземете решение какво е добре да правите, кои дейност да приоритизирате и на кое да отдадете цялото си внимание и съответно други да жертвате.
Времето е ограничен и ценен ресурс, затова трябва да го харчите разумно.
Спортувайте 

Ежедневните упражнения намаляват стреса, безпокойството и подобряват концентрацията. Ежедневните упражнения са задължителни. Правете ги всеки ден – без извинения. Ще усетите огромна разлика.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Световната здравна организация обяви преумората за болест
Бърнаут синдромът става професионално заболяване в Белгия
Как да се справим със страха от понеделника?
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg