Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

17 вида хранителни продукти обхваща законът за таван на надценката с до 10%

17 вида хранителни продукти се очаква да засегне Законът за надценките на хранителни продукти, разработен от служебното правителство, предава „24 часа“. Ето кои са те:
1. ориз;
2. брашно тип 500;
3. хляб „Бял“;
4. хляб „Добруджа“;
5. свинско месо – охладено;
6. пилешко месо;
7. кайма 60/40 свинско/телешко охладена;
8. прясно мляко краве 2-3.8%;
9. кисело мляко краве 2-3.8%;
10. краве сирене бяло саламурено;
11. кашкавал от краве мляко;
12. яйца размер М;
13. млечно масло;
14. слънчогледово масло (олио);
15. захар;
16. зрял боб;
17. храни за кърмачета
Храните са част от малката потребителска кошница и са определени от министъра на икономиката след съгласуване с министъра на земеделието.

Проектът на закон ще бъде публикуван днес. Той ще важи за търговците с годишен оборот от над 30 млн. лв. през предходната календарна година, които продават храни на дребно. Те ще определят минимум по един продукт от всеки вид храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Продуктът ще е с таван на надценката от 10%, като тя се прилага преди начисляване на ДДС. Продуктите не трябва да са имитиращи, трябва да са поддържани в достатъчно количество в търговските обекти и да се предлагат без прекъсване. Проектозаконът предвижда при изчерпване на количествата, ще се предлага друг продукт от същия вид.
Избраните храни ще са със специален етикет. За тях търговците няма да имат право да издават фактури за обратно начисляване.
За спазването на закона ще следи Комисията за защита на потребителите. Ако търговците нямат определени продукти с минимална надценка, ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за 2022 г. Глоба в размер от 5 000 лв. до 50 000 лв., съответно имуществена санкция от 10 000 лв. до 100 000 лв., е наказанието при липса на наличност на тези продукти. За неподаване на изискваната от тях информация е записана глоба в размер на 5 000 лв., съответно имуществена санкция в размер на 10 000 лв.
Законът ще се прилага 6 месеца от влизането му в сила.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Готви се проектозакон за таван за надценки на храните

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg