Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Офика – характеристики и ползи за здравето

Sorbus aucuparia – това е латинското наименование на листопадното дърво офика от сем. Розоцветни. Известно е още като самодивско дърво и калина, а някои го наричат „дървото на късмета”.
Офиката вирее в цяла Европа, а у нас расте в разредени гори в планински райони на 600-800 м надморска височина. В паркове и алеи се среща също, тъй като не е придирчиво относно замърсения въздух и вида почва.
Цъфти от май до юни, като на мястото на съцветията, разположени щитовидно, се появяват плодчета с оранжево-червен цвят. Използват се предимно в изсушен вид. Имат слаба миризма и стипчив вкус. Събирането им става след падане на първите слани, когато са напълно узрели и омекнали. Смята се, че ако не са узрели добре и не са меки, може да са отровни.
Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.
Какво съдържа офиката
Тъй като е от подсем. Ябълкови, офиката също като ябълката съдържа много полезни вещества. Сред тях се открояват такива като витамините С и Р; киселини – ябълчена, лимонена, винена, янтарна, скорбинова; дъбилни вещества, пектин, етерично масло, горчиви вещества и др. В състава на дрогата влиза още сорбитол – захарен алкохол и кетозахарта сорбоза.
Въпреки че плодовете офика са много богати на полезни вещества, не се консумират направо без специална обработка.
Офика е дар от природата, криещ множество ползи
Какво е лечебното приложение на офиката
Заради своите полезни свойства офиката влиза в състава на билкови смеси и мултивитаминни препарати. Приложението й в медицината е като кръвоспиращо и витаминозно средство. Витамин Р в състава й помага за укрепване на нервната система, да се премахне тревожността и общата слабост на организма.
Сред другите установени ползи от самодивското дърво са неговото приложение:
– за лечение на белодробни болести и състояния като камъни в бъбреците, възпаления на пикочния мехур и др.
– като диуретик при колики и запек, гастрит и като цяло при стомашно-чревни болести
– като помощно средство при заболявания на жлъчката и черния дроб
– при възпалени горни дихателни пътища и упорита кашлица
– против диария и дезинтерия
– за лечение на ревматични болки
– за намаляване на високия холестерол
– за регулиране на границите на кръвното налягане
– за лечение на хемороиди
В списъка с лечебните й качества трябва да се прибави и способността й да се справя с болести на щитовидната жлеза, атеросклероза, менструални смущения, диабет, разстройства на уринарния метаболизъм, силно вагинално течение и др.
Как се прилага
Въпреки че за лечебни и профилактични цели се използват предимно плодовете на офика, със скълцани листа и прибавени плодове може да се наложи подуто или изкълчено. Цветовете имат същото действие, но по-слабо.
Прочетете още: Лечебна ружа – за какво може да помогне?
От леко счуканите изсушени плодове се прави чай, а от листата и цветовете да се приготви отвара.
Гаргара с отвара от офика лекува възпалено гърло и пресипнал глас. Отварата помага и при вагинално течение и хемороиди, като върху хемороидите може да се наложат и леко смачкани пресни плодове.
Отвара от клончета на дървото може да се пие при главоболие и да се правят бани при различни кожни болести. Много добро е съчетанието на офика с билки като шипка плод, цвят хибискус и листа на черна боровинка.
Прочетете още: Масло от черен оман помага при болки и артрит
Макар че е много полезно растение, офиката има и противопоказания. Не се препоръчва употребата ѝ от хора, страдащи от гастрит, съпроводен с повишена киселинност на стомашния сок, както и при пептична язва. По-добре е да се избягва и след скорошен инфаркт или инсулт, при сърдечна недостатъчност и от деца под 3-годишна възраст.
С тези изключения, в останалите случаи офиката оказва благотворно влияние върху целия организъм. Тя съдейства за подобрение на общото здраве, защото плодовете й са силни имуностимулатори.
Материалът Офика – характеристики и ползи за здравето е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com