Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Млечен бодил – растението, което детоксикира и оздравява

Наименованието си растението млечен бодил дължи на бялата течност, приличаща на мляко, която се получава при смачкване на листата му. Известен е още и с имена като „бял трън”, „магарешки бодил”, а в медицинските среди като Silybum marianum L. и е от сем. Сложноцветни.
Растението е тревисто, от едногодишно до двегодишно и се среща най-вече в Средиземноморския регион. Употребата му в природната медицина е известна от векове. 
Различните части на млечен бодил могат да бъдат използвани за лечение на редица здравословни проблеми, обикновено за доброто здраве на черния дроб. Според много медицински проучвания при комбиниране с конвенционално лечение може да бъде полезен за организма по различни начини.

Детоксикиране на черния дроб и жлъчката
Билката млечен бодил е отлично средство за освобождаване на черния дроб и жлъчката от различни токсини след злоупотреба с цигари и алкохол, прием на лекарства и при натравяния. За това помага антиоксидантът силимарин в състава му.
Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.
Действа оздравително на кожата
Локално прилагано върху кожата, етеричното масло от млечен бодил подпомага здравия й вид. Проучване през 2015 г. показва, че растението действа благоприятно при възпаления на кожата, включително и акне. Поради антиоксидантните свойства на силимарина се забавя и стареенето на кожата.
Намалява холестерола
Рискът от сърдечен удар нараства при висок холестерол. Много изследвания показват, че с бял трън може да се намали „лошия холестерол”. Положителният ефект е отново на силимарина. Той притежава свойства да пречиства кръвта и да предотвратява възпаленията.
Полезен за отслабване
Млечен бодил не само помага за извеждането на вредните вещества от черния дроб и за подобряване на функциите му, но ускорява и метаболизма. Стимулира синтеза на ензимите и жлъчния сок, което е полезно за отслабването. Едно от доказателствата за това е проведено изследване при животни през 2016 г. Резултатите показват, че при мишките, консумирали храни за повишаване на теглото, то се намалява, тъй като междувременно приемали и масло от семената на млечен бодил.

Намалява инсулиновата резистентност
За хората, които страдат от диабет тип 2, инсулиновата резистентност е основен проблем. Опитът на медиците сочи, че белият трън оказва помощ за постигане на нормални нива на кръвната захар и за подобряване на инсулиновата резистентност.
Подобрява симптомите на атопична астма
Със своите противовъзпалителни свойства, млечен бодил, със своята активна съставка, може да помогне на хора с алергична астма. Направено през 2012 г. изследване установява, че силимаринът предпазва от дихателни възпаления мишки с алергична астма. Приложението при хора също дава положителни резултати.
Потиска развитието на раковите клетки
Белият трън притежава и противораково действие. Силимаринът може да спре размножаването на раковите клетки. Редица изследвания показват ефективността му срещу рак на гърдата, на маточната шийка, на черния дроб, на дебелото черво и др. Намалява токсичните ефекти при химио- и лъчетерапия. В някои случаи може да унищожи раковите клетки, а не само да попречи на раковите клетки да растат и се разпространяват, но и да ги унищожи.
Забавя стареенето на мозъка
Известно е, че от стотици години белият трън е използван в традиционната медицина за превенция и лечение на Алцхаймер и Паркинсон. Научни изследвания днес потвърждават, че екстракт от млечен бодил може успешно да намали амалоидните плаки в мозъка. Те представляват струпвания от протеини, които при увеличен брой провокират различни невродегенеративни болести. Растението прави  клетките по-устойчиви на оксидативния стрес, причина за Алцхаймер. Може да подобри когнитивните способности, както и да повлияе положително върху дегенеративни състояния.
Ползи за здравето на костите
С масло от млечен бодил може да се облекчат болките в костите и симптомите на остеопороза. Чаят от билката е ефикасно средство против загуба на костна структура, дължаща се на липса на естроген.

Подсилва имунната система
Магарешкият трън е богат на биофлавоноиди, благодарение на които се повишават защитните сили на организма и оксидативният стрес се забавя. Растението е силен естествен имуностимулант, защото силимаринът в състава му с антиоксидантните си свойства неутрализира повечето свободни радикали. Екстрактът насърчава по-голямото производство на бели кръвни клетки – основни компоненти на нашата имунна система.
Стимулира отделянето на кърма
Млечен бодил е другата билка освен сминдуха, която стимулира отделянето на кърма по естествен път. Приема се, че това се дължи на получените по-високи нива на пролактин в резултат от приема на силимарин чрез растението.
Против натравяния
Понеже силимаринът помага на черния дроб да отстрани много бързо токсините, при силни натравяния белият трън е изключително ефективен. Силното му действие се проявява дори и при натравяне с мухоморка. Успява да противодейства буквално за минути срещу смъртоносно количество токсини.
Други случаи, при които млечен бодил може да се приема с успех, са при алкохолна цироза, затлъстял черен дроб, увреждания след употреба на наркотични вещества, при дехидратирана и застаряваща кожа и др. Той не е лекарство, а хранителна добавка. Макар и смятан за билка, безопасна за употреба, добре е да се посъветвате за правилната му употреба с лекар, особено ако вземате лекарства.
Материалът Млечен бодил – растението, което детоксикира и оздравява е публикуван за пръв път на Fermerite.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: fermerite.com