Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Черна статистика: България е на първо място в ЕС по брой направени аборти

Делът на абортите в България продължава да е много висок през последните години и страната ни е на първо място по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в ЕС. На този фон достъпът до специалисти у нас, както и до съвременни медикаменти за контрацепция, е много добър. Това съобщиха специалисти по акушерство и гинекология на форум, който стартира информационната кампания “Жените имат право…”, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология (БДАГ).
Статистиката сочи, че за всички страни в Европа България е на 3-о място по брой аборти на 1000 жени във възрастовата група 15-49 г., като се нарежда след Армения и Грузия, но остава на първа в ЕС. Според официалната статистика ежемесечно над 1000 българки извършват аборт по собствено желание, като тя отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им вероятно е значително по-голям.
Специалистите от БДАГ са категорични, че съвременната орална хормонална контрацепция може да предотврати всички рискове, следствие от аборт. Модерната контрацепция дава по-сигурен резултат, подобрява качеството на живот и има многобройни допълнителни ползи за женското здраве.
“България е сред страните с много добър достъп до специалисти по акушерство и гинекология, както и до съвременни медикаменти за контрацепция. Само 3% от жените във фертилна възраст у нас обаче използват орални контрацептиви, за разлика от Европа и САЩ, където той е около 25-30%”, отбеляза проф. Иван Костов, директор на СБАЛАГ “Майчин дом”. България е сред европейските страни с най-голям брой аборти

Основни пречки според него са слабата информираност за съвременната контрацепция, липсата на достоверна научна информация за жените и нежеланието им да употребяват хормонални средства поради страх.
По думите на специалистите иновативните контрацептивни лекарства съдържат естроген от естествен произход, минимално количество хормони, адаптирани са към процесите на женската физиология и имат допълнителни ползи за здравето на жените. “Употребата на съвременни орални хормонални контрацептиви е свързана с предпазване от доброкачествени заболявания на млечните жлези, някои видове рак, остеопороза, ендометриоза, поликистоза на яйчниците и др.”, споделя д-р Гергана Коларова, директор на Първа АГ болница “Св. София”.
Кампанията цели да подобри информираността на жените, да осъвремени знанията им за правото на по-качествен и безопасен сексуален живот чрез сигурни средства за контрацепция.

Притеснителни факти
Почти половината от всички бременности по света – 121 млн. годишно – са нежелани.
В световен мащаб всяка година се извършват около 73 млн. предизвикани аборта. 6 от 10 (61%) от нежеланите бременности и 3 от 10 (29%) от всички бременности завършват с предизвикан аборт.
1/3 от настъпилите бременности в България завършват с аборт.
По данни на ООН за 2019 г. в световен мащаб жените в репродуктивна възраст (15-49 год.), използващи орални хормонални контрацептиви, са 151 млн., или 16% от всички контрацептивни методи.
В САЩ 21,4% от жените в детеродна възраст използват хормоналния метод за контрацепция, в Европа делът е 25-30% и е най-висок в Западна Европа, следвана от страните от Северна и е най-нисък в Южна Европа. За България той е едва 3%, като това включва спешна и системна контрацепция.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg