Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Червен старт: Новината за банковото сливане не успокои европейските борси

Водещите фондови пазари в Европа откриха днешната търговска сесия в червено, като продължават тенденцията от миналата седмица, която се оказа се най-лошата от септември, предаде Reuters.
Причината за трусовете на фондовите борси е продължаващата неяснота накъде ще поеме кризата в банковия сектор, започнала от САЩ и прехвърлила се към Европа.
Лондонският FTSE 100 загуби 96,67 пункта или 1,32% до 7238,73 пункта към 11:00 ч. бълг. време.
Във Франкфурт DAX спадна с 201,62 пункта или 1,37% до 14 566,58 пункта.
Парижкият CAC 40 се понижи с 80,21 пункта или 1,16% до 6845194 пункта.
Общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 1,4% в ранната търговия, като банковите акции поведоха загубите и се сринаха с 4,8%.

UBS се съгласи да купи закъсалия си конкурент Credit Suisse за 3 млрд. швейцарски франка, а инвеститорите в Европа още осмислят новината.
„Това придобиване е привлекателно за акционерите на UBS, но да бъдем ясни, що се отнася до Credit Suisse, това е спешно спасяване. Ние структурирахме транзакция, която ще запази стойността, останала в бизнеса, като същевременно ограничи излагането ни на негативна страна“, заяви председателят на UBS Колм Келехър.
Заедно с отпуснатия миналата седмица на Credit Suisse спасителен пакет от Швейцарската национална банка, новото комбинирано банково образувание ще разполага с инвестирани активи за 5 трлн. долара, според данни на UBS.

Към 11:00 часа българско време акциите на Credit Suisse поевтиняват с близо 60%, отразява най-вече отстъпката от 59%, на която банката се съгласи да бъде купена от UBS, но също отразява и първоначален спад с 14% на акциите на UBS след обявяването на сделката преди спадът им да се ограничи до 8%.
Сделката, макар и подкрепена от фискалните власти на страната и от Централната банка на Швейцария, явно не вдъхна оптимизъм за банковия сектор в Европа, тъй като други търговски банки също претърпяха загуби при откриването на търговската сесия на стария континент.

Междувременно председателят и главният изпълнителен директор на Credit Suisse предупредиха персонала за възможни съкращения на работни места, след като UBS се съгласи на историческата сделка.
Аксел Леман и Улрих Кьорнер потвърдиха пред служителите на банката по света, че Credit Suisse ще се слее с UBS – ход, който се очаква да извършат до края на 2023 г., съобщава Financial Times.
В отделен документ с често задавани въпроси банката разглежда теми, като заплащане, бонуси и други промени, включително корекция на бизнес направления и съкращения. „Ние работим усърдно и със скорост през предстоящия период, за да идентифицираме кои позиции могат да бъдат засегнати“, се посочва в документа.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Реакциите на световните икономически фактори за поглъщането на Credit Suisse от UBS

Високорисковите инвеститори ще загубят парите си в Credit Suisse
Credit Suisse: 167-годишна история от върха до пропадането

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg