Централната банка на Швейцария изгуби рекордните 143 милиарда долара

Швейцарската централна банка отчете годишна загуба от 132 милиарда швейцарски франка (143 милиарда долара) през 2022 г. Загубата е най-голямата в 115-годишната история на институцията, тъй като падащите пазари на акции и дългови инструменти засегнаха тежко стойността на нейния портфейл от акции и облигации.
Негативно влияние върху активите на централната банка имаше и засилването на швейцарския франк, предава Reuters.
Настоящата загуба, която бележи обрат спрямо 26-те милиарда франка печалба през 2021 г., е много по-голяма от предишната рекордна загуба от 23 милиарда франка, натрупана през 2015 г. Това е еквивалентно на малко повече от годишния брутен вътрешен продукт на Мароко. Швейцарската централна банка ще оповести подробни годишни данни в началото на март.
Институцията понесе загуба от 131 милиарда франка от експозициите си в чуждестранна валута – най-вече поради 800-те милиарда франка, вложени в акции и облигации, които централата банка купи по време на дълга кампания за отслабване на швейцарския франк.
Световните фондови борси отслабнаха и цените на облигациите паднаха миналата година, тъй като централните банки по света, включително тази на Швейцария, повишиха лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. Поредно агресивно повишаване на лихвата от Федералния резерв на САЩ
Силният швейцарски франк, който се покачи над паритета спрямо еврото през юли, доведе до загуби, свързани с обменния курс. (Франкът е смятан за валута-убежище и винаги се покачва по време на криза, б.р.).

Единственият положителен резултат бяха златните запаси на Швейцарската централна банка, които възлизаха на 1040 тона в края на 2021 г. и поскъпнаха с 400 милиона франка през 2022 г.
Заради загубата през изминалата година паричната институция няма да направи обичайното си изплащане към централните и регионалните правителства на Швейцария. Миналата година централната банка им преведе 6 милиарда франка.
Загубата едва ли ще окаже влияние върху политиката на Швейцарската централна банка. Тя повиши лихвените проценти на 3 пъти през 2022 г., когато председателят Томас Джордан взе мерки, за да спре високата инфлация в страната. И Швейцарската централна банка повиши основната си лихва
„Колосалните загуби на Швейцарската централна банка изобщо няма да променят паричната й политика. Високата репутация ѝ помага да не се налага да променя нищо“, казва Карстен Юниус, икономист в J.Safra Sarasin.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg