Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Цените на цигарите продължават да вървят нагоре

Продължава поскъпването на цигарите, като само за последния месец са увеличили цената си с 1,5%, което за кутия, струваща средно 5 лв., е повишение с около 7 ст. Прогнозата за тютюневите изделия е да продължават да поскъпват заради въведените по-високи акцизни ставки, които влязоха в сила от март.
През първото тримесечие на 2023 г. средната работна заплата нарасна номинално със 17,3% на годишна база. Този темп беше близък до отчетения през последното тримесечие на 2022 г., пише в месечния обзор на МФ.
Най-значително нарастване на заплатите беше отчетено в производство и разпределение на електроенергия (26,9%), транспорт (25,2%) и строителство (20,5%). В условията на забавяне на темпа на инфлация, реалният растеж на доходите от труд се ускори до 3,4% на годишна база. Последният беше в съответствие с по-благоприятните оценки на потребителите за настоящото и очакваното им финансово състояние.

Месечната инфлация според ХИПЦ през април беше 0,5%, като сезонните фактори имаха водещо влияние за ценовата динамика през месеца. Цените на услугите нараснаха с 1,2% спрямо март и имаха най-голям принос за ръста на общия индекс. Около великденските празници билетите за международни полети поскъпнаха с почти 54%, а услугите по настаняване – с 2,4%.
Цените на неенергийните промишлени стоки се повишиха средно с 1%, след като тези на облекло и обувки нараснаха с 5% в началото на пролетно-летния сезон. От друга страна, за трети пореден месец енергийните стоки поевтиняха – с 1,3%, главно по линия на по-ниските цени на моторните горива. При цените на храните беше отчетен минимален ръст в цените от 0,1%.
Данните от Наблюдението на работната сила показаха, че възстановяването на пазара на труда, наблюдавано през 2022 г., продължава с добри темпове и през първите 3 месеца на 2023 г., пише bTV. Заетите (15-64 г.) отбелязаха годишен ръст от 1,7%, а коефициентът на заетост беше 70.4%.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Цигарите поскъпват от 1 март. Как се променят цените?
От Брюксел ще искат 100% увеличение на акциза на цигарите от 2025 г.
Средната заплата в България продължава да нараства. Колко достигна размерът ѝ?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg