Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Цената на лавандуловото масло се срина, производители масово фалират

Доскоро България беше производител №1 в света на лавандулово масло, а днес пазарът е сринат. Земеделски производители в Добруджа изкореняват насажденията си от лавандула и се отказват от отглеждането на етерично-маслени култури, докато продукцията им залежава по складовете, разказва NOVA. България продължава да е световен лидер в производството на лавандулово масло
От 2014 г. насам тази култура агресивно превземаше добруджанските полета с двойно увеличение на площите всяка година, като миналата те достигнаха 90 000 дка, въпреки предупрежденията на икономистите, че производството на етерични масла у нас е хаотично и с ниска ефективност. Хаос и проблеми при производството на лавандула
Днес пазарът е замрял. “Ситуацията е доста трагична. Няколко големи фирми от бранша преди няколко години надуха един балон, който в момента се спука и се спука в тяхна полза, защото се създадоха огромни насаждения”, обяснява Йордан Апостолов, земеделски производител и собственик на дестилерия за етерични масла. Изнудват производители на лавандула със скъп разсад
Най-ощетени са малките производители

С обещания за висока печалба са били подмамени стотици малки земеделски стопани. “250 лв. стигна преди 3 години килограм масло. Сега вече е 25 лева килограм масло! На тази цена няма как вече производителите да отглеждат лавандулови насаждения”, казва Иван Петров, производител на лавандулово масло.
В някои части на Добричка област вече са унищожени 2/3 от лавандуловите полета. Най-ощетени са дребните производители. “Има такива, които си ипотекираха апартаментите, а в момента са задлъжнели на банките. Съхраняваме стотици варели с произведено лавандулово масло, за което няма пазар, а хората са вложили и последните си пари, за да поддържат насажденията и да добият това масло, което след една година ще трябва да изсипят в канала”, разказва Йордан Апостолов.
“Очаквам в следващите години да има и дестилерии, които да затворят и съответно ще се стигне до едно положение тип “мъртва точка”, където вече ще гледаме дали ще има движение нагоре или ще останат така нещата”, предвижда земеделският производител Петър Петров.
Какви са причините за кризата?

Сривът на цените всъщност се наблюдава в последните 3 години. За част от земеделците проблемът се корени в липсата на държавни помощи, а за други – в липсата на контрол върху качеството на сортовете лавандула. “Имаме двама прекупвачи, които определят цената на лавандулата. Те ходят на изложения в чужбина, за което им плаща държавата”, посочва производителят Иван Петров.
Родните производители са изгубили доверието на чуждестранните си клиенти заради действията на големите фирми, които са смесвали българско лавандулово масло с изкуствено, внесено от Китай.
Така от производител №1 на лавандулово масло в света, България е на път да превърне в бутиков производител. Системата работи и тя трябва да бъде захранена с масло. Но никой не знае кога България ще успее да се върне на този пазар и дали това ще се случи скоро, обясняват от бранша.
Производителите смятат, че да се обединят да си помагат е единственият възможен начин да оцелеят.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Тази година лавандулата е повече, отколкото пазарът може да поеме
Никой не може да обясни защо лавандулови насаждения в цялата страна умират

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg