Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Фестивалът "Вкус Фест" ще представи автентични ястия и изкуство от Родопите

Автентични местни ястия и културна програма на читалища от област Кърджали ще бъдат показани в първото издание на пътуващият фестивал „Вкус Фест“. Събитието е посветено на изграждането на вкус както към качествената храна, така и към качественото изкуство, каза за БТА секретарят на Народно читалище „Обединение 1913“ Камелия Чолакова.
5 домашни маринати за пилешко
„Замисълът е културата от града да отиде в селата, защото от наши проучвания се оказва, че децата от селата трудно идват в града, за да посетят театър, концерт и други културни мероприятия. От другата страна пък хората от селата да покажат това което те умеят да правят, а именно да готвят. И не на последно място да се популяризират работещите читалища, които умеят да работят с общностите си“, обясни Камелия Чолакова.
Тя разказа, че през първата година от създаването си, фестивалът ще посети 3 села в област Кърджали, „за да затрептят площадите под ритмите на най-красивите образци на българския и турския фолклор, за да се изпъстрят мегданите с шарени шатри, а от тях да се разнесат омагьосващите ухания на всички онези майсторски гозби, които нашите баби знаят от своите баби.“
В културната програма ще се включат с изпълнения читалища от региона, а тези, които няма да участват с творчески изпълнения ще се представят с кулинарни умения. А рецептите на представените автентични ясния ще бъдат събрани и отпечатани, с идеята да се съхранят като част от народната памет.
Първите три села, които ще посети фестивалът са Глухар, Стремци и Широко поле, като в Глухар събитието ще бъде на 6 юни.
„Желанието ни е тази инициатива да се превърне в традиция и ако тази година представяме едни три читалища, то следващата година да се представят други три.“, каза още Камелия Чолакова.
Народно читалище „Обединение 1913“ е организатор на „Вкус Фест“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, по програма „Любителско творчество“ ’22.
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg