Феновете на Световното по футбол в Катар – напът да похарчат рекордни суми

Феновете на Световното първенство по футбол в Катар са напът да похарчат рекордни суми на местата, където се провежда турнирът, сочат данни на Visa, официалния партньор в разплащанията на събитието, пише Bloomberg.
Остават 10 дни до финала на Мондиал 2022, а феновете вече са похарчили повече пари, отколкото при домакинството на Бразилия през 2014 г., и 89% от средствата, похарчени в Русия през 2018 г.
Данните на Visa включват всякакви разходи по нейните карти на официални места, свързани със Световната купа, от началото на турнира до 2 декември.
Сумата е висока въпреки забраната в последния момент за продажба на алкохолна бира на стадионите и на фона на икономическата криза на потребителите по света. Близо половината от разходите досега са били за мърчъндайз, докато плащанията за храни и напитки са 36% от общата сума. Абсурдите на Мондиал 2022: 100 евро за бира, спане в пустинята и глоба от 70 000 евро

Феновете, гледали мача между Саудитска Арабия и Мексико на 30 ноември, са похарчили най-голяма обща сума. Както футболната асоциация FIFA, така и Катар са оптимисти за потенциала на печалба от събитието.
FIFA очаква приходите от 4-годишния цикъл, чиято кулминация е Световното първенство по футбол, да надхвърлят 5,4 млрд. долара, колкото беше сумата, генерирана в Русия през 2018 г. Катарските организатори се надяват събитието да донесе 17 млрд. долара в подкрепа на местната икономика.
Междувременно преди дни започна разглобяването на стадион „974“ в Доха, след като съоръжението изпълни своята функция на Световното първенство.
В понеделник съоръжението прие последния от общо 7-те мача, на които беше домакин от турнира, а именно победата с 4:1 на Бразилия в осминафинала срещу Южна Корея. Тъмната страна на Катар 2022: Смърт, корупция, забрани и много похарчени пари

Сред големите цели на всички страни, домакини на мащабни спортни събития, е да не оставят след себе си т.нар. „бели слонове“ (английски израз за стадиони и зали, които се построяват за определено събитие и после са неизползваеми). Катар показва, че е взел мерки с мисъл за съоръженията след Световното, както и че има ясен план за всеки от стадионите.
Това е първият стадион от подобен тип в световен мащаб. Той е изграден от 974 контейнера, откъдето идва и името му, а този брой е избран заради международния телефонен код на Катар. Освен това отдава почит към традициите на Катар в търговията и корабоплаването. Местата по трибуните му наброяват 44 089, като беше открит едва през миналата година. Възможно е стадионът да бъде изграден наново на друго място. Също така стоманената структура може да се рециклира и да се използва с друго предназначение.
Главното за стадиона е идеята след Мондиала да бъде разглобен, натоварен и пренесен в друга държава. Има твърдения, според които съоръжението ще бъде дарено на Уругвай, ако страната постигне мечтата си да домакинства юбилейното Световно първенство през 2030 г. Уругвай приема първото в историята световно през 1930 г., а сега се кандидатира заедно с Аржентина, Чили и Парагвай.
„Тази нова концепция в изграждането на съоръжения гарантира, че макар физическото присъствие на стадион „974“ да е временно, наследството му ще бъде вечно“, пишат организаторите.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Властите предупреждават: „Не теглете катарските приложения за Световното“
Qatar Airways оряза полетите си, за да освободи място за футболните фенове
Европейски регулатори: Не теглете катарските приложения за Световното първенство

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg