Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

"Уенсдей" или новият голям хит на Netflix

Опитвате се да разберете защо социалните мрежи са пълни с хора, които тепърва преоткриват готик дрехите и танцуват на фона на стара песен на Лейди Гага? Нека ви успокоим, че миналото не се е върнало, но пък в Netflix дойде дългоочакваният Wednesday и за по-малко от две седмици от излизането си стана един от петте най-популярни сериала в историята на платформата. 
Създателите му са Алфред Гоф и Майлс Милър, работили върху “Смолвил”. За четири от епизодите като режисьор се включва и Тим Бъртън. Снимките протичат в Румъния и цялата атмосфера отразява вижданията им – предметите изглеждат старинни, преобладаващите цветове са сиво, тъмносиньо и, естествено, черно. Зловещото, но не страшно усещане ни препраща към филми като “Бийтълджус”, “Кошмарът преди Коледа”, “Булката труп, “Домът на мис Перигрин за чудати деца” и други.
Продукцията се съсредоточава върху живота на Уенсдей – 16-годишната дъщеря на семейство Адамс, която, изключена от училище заради опит за убийство (доста обоснован всъщност; освен това на теория е тя, на практика извършители са пираните), се премества в академията “Невърмор” в Йерихон, Върмонт, където са учили и родителите ѝ и където се надяват тя да успее да се впише.
Оттук нататък едва ли има с какво да ви изненадаме, тъй като е следвана познатата схема – съквартирантката ѝ Инид (Ема Майърс) се оказва пълна нейна противоположност, а именно оптимист и ентусиаст, обичащ всичко цветно; училището е разделено на няколко основни групички – вампири, върколаци, горгони и сирени, сред които е популярната Бианка, и докато свиква с обстановката, Уенсдей трябва да се научи как да борави с виденията си. 

И ако в главната роля не беше Джена Ортега, навярно 8-епизодният сериал бързо щеше да потъне в забравата. Начинът, по който почти не мига, и студеното излъчване, което се разчупва от време на време от микроизражения, вдъхват живот на персонажа. В случай че познавате актрисата от ерата ѝ в “Дисни Ченъл”, веднага ще разберете колко е израснала. Ортега се учи да свири на виолончело и сама измисля хореографията, превърнала се в тренд и вдъхновена от Siouxsie and the Banshees, Боб Фос, Лиса Лоринг, Лене Лович, като навярно тези сцени ще останат най-запомнените. 

Въпреки че героинята ѝ често е безмилостна в думите и действията си, все пак можем да ѝ съчувстваме и да се припознаваме в нея. Докато зрителите се чудят как може това, което се е считало за повод за подигравки в реалността, сега да е модерно, нека погледнем от друга страна: Уенсдей може би е всичко, което повечето хора биха искали да бъдат, но не могат заради социалните норми. Тя винаги казва каквото мисли, независимо дали звучи грубо, не се страхува, че хората могат да я помислят за странна, почти като излязла от ням филм (не само защото целият ѝ гардероб е в черно) пести думите си, но мнозина от поколението Z биха искали да притежават сарказма ѝ. В един от епизодите споделя: “Правя се, че не ми пука, ако хората не ме харесват. Вътрешно…се наслаждавам тайно”. 
В крайна сметка тя започва да се чувства в свои води в училището, когато решава да разплете няколко мистерии, сред които какво е извършил баща ѝ в миналото и кое е чудовището, което убива хора в града. Трябва да отбележим, че се справя доста зле с последната задача, дори и с помощта на виденията, и сигурно същия резултат щеше да получи и с “онче-бонче”. 

Водейки разследването си, тя се замесва със сина на шерифа Тайлър Галпин (Хънтър Дуън) и ученика в “Невермор” Ксавие Торп (Пърси Хайнс Уайт), който има уникална способност. Без да издаваме много, ще кажем, че поне на този етап потенциалът им не бе разгърнат напълно и има доста въпросителни около развитието им, както личностно, така и като любовни интереси. За сметка на това Нещото, ръката, която е неизменен спътник на Уенсдей, показа значително повече характер от двамата. 
Инид Синклер, която е върколак и е в сложни отношения с родителите си, също е интересен персонаж. Тя лека-полека помага на Уенсдей да не бъде толкова мъртва отвътре и да извади на показ скритите си емоции, но колкото и да е симпатична, за да не остане само най-добрата приятелка и the comic relief, трябва да извърви дълъг път.

Що се отнася до Мортиша (Катрин Зита-Джоунс) и Гомез Адамс (Луис Гузман), почитателите на оригиналните филми, знаейки, че идеята на семейство Адамс е да подкрепят странностите си взаимно, останаха недоволни от факта, че Уенсдей се бунтува срещу тях. Не е нещо ново за адаптациите – колкото и да са изпипани, винаги ще бъдат сравнявани, но не трябва да забравяме, че не е нужно всичко да е едно към едно.
Показателно е и че когато видим Кристина Ричи в ролята на учител по ботаника, може и да не се сетим на мига, че е изиграла Уенсдей в The Addams Family от 1991 г. и в Addams Family Values от 1993 г., и не изглежда едновременното им присъствие на снимачната площадка да е повлияло на актрисата. Ортега успява да прибави към новата Уенсдей щипка тийнейджърски тревоги и различен поглед над нещата, и то без непременно да заличава следите на старата, затова с нетърпение се питаме кога можем да очакваме загатнатия втори сезон, който да изчисти съмненията.
The post "Уенсдей" или новият голям хит на Netflix appeared first on Vibes.bg.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: vibes.bg