Турският износ счупи всички рекорди през 2022 година

Турция приключва 2022 година с рекорден износ, въпреки негативните процеси в света, които затрудняват търговията. Турският износ достига рекордните в историята 254,2 млрд. долара (4,75 трилиона лири) през изминалата година, като отбелязва ръст от 12,9% на годишна база. Турският износ достигна рекордните 180 млрд. долара
Върховото постижение обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на събитие в Истанбул, посветено на външната търговия. „Това е най-високото ниво, регистрирано някога в историята на републиката. Нашата цел е да гарантираме, че Турция ще заеме своето място сред първите 10 държави с най-висок износ в света“, каза Ердоган, цитиран от турските медии.
Износът през 2021 г. приключи на рекордните 225,4 милиарда долара, основно воден от високото чуждестранно търсене и поръчките, произтичащи от затруднения в доставките и скок на разходите за превоз по време на пандемията от коронавирус. Правителството и икономистите очакваха цифрата да достигне 250 милиарда долара през 2022 г. Вместо да се срине, Турция спечели от пандемията
7 пъти ръст за 20 години
По думите на Ердоган по време на управлението на неговата Партия на справедливостта и развитието турският износ е нараснал цели 7 пъти. „Увеличихме износа си точно 7 пъти от 36 милиарда долара, когато започнахме преди 20 години. Броят на страните и регионите, в които Турция изнася днес продукцията си на основата на разплащания в национална валута, достигна до 197“, каза Ердоган.
„В течение на последните 20 години ние продължаваме активните стъпки за развитието на страната. Износът на Турция днес е на такова ниво, на което ръстът му не може да бъде спрян от неопределеността и пречки, подобни на войната между Русия и Украйна, както и от кризите в сферите на енергетиката и суровините“, каза турският президент.
Химическата промишленост измести автомобилостроенето начело в списъка сред секторите с износ на стойност 33,52 милиарда долара през 2022 г. Следва автомобилостроенето с близо 31 милиарда долара, докато конфекцията отчете 21,2 милиарда долара продажби. Износът на медицински услуги също нараства, като целта е през 2023 г. да достигне до 5 млрд. долара, както и експортът в областта на информационните технологии, предава Daily Sabah.
Износът е един от основните двигатели на икономическия растеж на Турция и достигна рекордно високи нива през 2022 г. И все пак глобалното забавяне се отрази на чуждестранното търсене, особено сред най-големите търговски партньори на Турция, главно в Европа.
Германия беше най-големият експортен пазар през декември, като получи турски стоки на стойност около 1,81 милиарда долара, което е увеличение от 1,6% на годишна база, показват данните. Следват САЩ с 1,38 милиарда долара, което е увеличение от 9% спрямо предходната година. Русия заема трето място с 1,31 милиарда долара, като доставките са скочили със 122,3% от декември 2021 г.
По думите на Ердоган доставките за Европейския съюз са се увеличили с 12% през 2022 г., докато около 10 000 компании са извършили първия си износ през същия период.
Вносът е още по-голям
От друга страна, вносът на Турция е нараснал с 34,3% на годишна база през 2022 г. до 364,4 милиарда долара, разкриват данни на Министерството на търговията. Основната причина са рязко нарастващите разходи за енергия. По този начин търговският дефицит на страната се повиши със 138,4% спрямо предходната година до 110,19 милиарда долара през 2022 г. Коефициентът на покритие на износа и вноса намаля до близо 70% през 2022 г. от 83% през 2021 г.
През декември търговският дефицит се увеличи с 52% спрямо предходната година до 10,381 милиарда долара, като износът се повиши с 3,1% до 22,92 милиарда долара, а вносът се повиши с 14,6% до 33,30 милиарда долара, според данните.
По-голямата част от вноса миналия месец идва от Русия на стойност близо 5,3 милиарда долара, което е увеличение от 56,3% спрямо предходната година. Вносът от Китай е нараснал с 15,5% до 3,64 милиарда долара, докато този от Швейцария е скочил с колосалните 1245% на годишна база до 2,52 милиарда долара, според данните.
Исторически успех
Министърът на търговията Мехмет Муш приветства историческия успех, дошъл във време на безпрецедентни световни предизвикателства, водени от прекъсвания във веригите за доставки, инфлация, нахлуването на Русия в Украйна и скок на цените на енергията и суровините.
По думите му износителите са успели да постигнат двуцифрен ръст въпреки негативните ефекти от валутния паритет. Фирмите, работещи за износ, са претърпели около 700 милиона долара загуби през декември и около 14 милиарда долара като цяло през 2022 г. поради паритета евро/долар. „С други думи, въпреки паритетния ефект е постигнат голям експортен успех“, отбеляза той.
Според Муш рязкото увеличение на цените на енергията и суровините поддържа отрицателното им въздействие върху вноса и търговския дефицит на Турция. „Увеличението на вноса се дължи до голяма степен на световните цени на енергията. От друга страна, неотдавнашното увеличение на вноса на злато също е ефективно за увеличаване на нашия внос“, посочи министърът.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Заради Мондиал 2022: Бум на износа на мебели от Турция за Катар
Турция опитва да измести Китай като „автомобилната фабрика“ на света
България е най-големият търговски партньор на Турция в региона

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg