Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Турската централна банка сложи край на понижаването на лихвите. Ще падне ли още лирата?

Централната банка на Турция в четвъртък намали за пореден път лихвените проценти – със 150 базисни пункта до 9%. С това обаче реши да сложи край на цикъла си на облекчаване на паричната политика. Финансовата институция се позова на увеличените инфлационни рискове.
Централната банка на Република Турция (CBRT) е под непрестанен натиск от президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да понижава лихвите въпреки растящата инфлация, която достигна 85,5% на годишна база през октомври, докато цените на храните и енергията продължават да се увеличават. Нов спад на турската лира наказа илюзиите на Ердоган
“Отчитайки нарастващите рискове за глобалното търсене, Комитетът прецени, че текущият лихвен процент е адекватен и реши да прекрати цикъла на намаляване на лихвените проценти, започнал през август”, гласи изявление на централната банка.

Ердоган обаче продължава да настоява, че вдигането на лихвените проценти, към каквото се придържат централните банки по света, би навредило на турската икономика. Според икономистите тази нестандартна философия е сред главните причини за значителното обезценяване на лирата и ръста на инфлацията.
Президентът многократно е заявявал целта си да намали лихвения процент на страната до едноцифрено ниво до края на тази година. Още вчера този ход удари лирата, която отслабна до рекордно ниско равнище от 18.66 за долар след движението и остана на 18.63, като днес се стабилизира на това равнище – 18.63 за долар. Турция пак свали лихвите, лирата отново лети към бездната
“Въпреки че негативните последици от ограниченото предлагане в някои сектори, особено основните храни, бяха облекчени от стратегическите решения, улеснени от Турция, възходящата тенденция на производствените и потребителските цени продължава в международен мащаб”, посочва централната банка.

MPC Decision of 24 November 2022: One-week repo rate has been cut by 150 basis points. pic.twitter.com/IyZFEXC5qa
— CentralBankofTürkiye (@CentralBank_TR) November 24, 2022

Според финансовата институция ефектите от високата глобална инфлация върху инфлационните очаквания и международните финансови пазари се следят отблизо. “Освен това централните банки в развитите икономики подчертават, че нарастването на инфлацията може да продължи по-дълго от очакваното заради високите цени на енергията, дисбалансите между търсенето и предлагането и твърдостта на пазарите на труда”, се добавя в изявлението.
Турската централна банка е в процес на анализ на политическата си рамка, като се фокусира върху “лиризацията” на своята финансова система. В своя доклад тя заявява, че ще “продължи да използва всички налични инструменти” в рамките на тази стратегия, докато силните индикатори започнат да сочат към постоянен спад на инфлацията и средносрочната цел от 5% бъде постигната. Турците изнемогват: Цените са смазващи, лирата се срива
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Самоубийствено: Турция рязко намали лихвите, какво ще стане с лирата?
Турция рязко вдигна заплатите, но инфлацията ги изяжда
Ердоган е непреклонен: Лихвите в Турция няма да се вдигат

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg