Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Тристранният съвет се произнесе за преизчисляването на пенсиите

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не одобри двата законопроекта на парламентарната група на „БСП за България“ за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Единият от тях предвижда две промени. С едната се предлага пенсиите, отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г. включително, да се преизчислят от 1 юли 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж. С другата – пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2000 г., включително, да се преизчислят от 1 юли, като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2021 г., след което размерът на пенсиите да се определи при условията и по реда на чл. 79, 75 и 79.
Какво ще стане с пенсиите, ако до 10 юни няма приет бюджет?
Социалните партньори не постигнаха съгласие и по другия законопроект за изменение в КСО. С него се предлага размерът на обезщетението при отглеждане на дете до двегодишна възраст да бъде обвързан с размера на минималната работна заплата. В мотивите се посочва, че целта е трайно уреждане в законодателството на размера на обезщетението, съобразено с икономическата динамика в страната.  Вносителите уточняват, че за 2023 г. предвиденото обезщетение е 710 лв, въпреки че за 2023 г. МРЗ е 780 лв.
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепи законопроекта за пенсиите. Техен представител коментира, че предложението относно пенсиите противоречи на Закона за публичните финанси. Законопроекта предполага увеличаване на разходите за пенсии, без да е посочено откъде ще дойдат средствата, считат още от асоциацията.
От Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива също не подкрепиха законопроекта за пенсиите.
Още: Работодатели се обявиха против ново повишение на пенсиите
Считаме, че „швейцарското правило“ е добро решение, заяви Ася Гонева от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). По повод предложението на „БСП за България“ тя каза, че има притеснения, че някоя „подобна щуротия“ ще мине през парламента.
В предложения законопроект се предлага пенсиите да бъдат преизчислявани с тежест на стажа на всички с коефициент 1,35. Считаме, че това предложение е правилно, но отчитаме, че има разминаване, коментира Валери Апостолов от КТ „Подкрепа“. В мотивите виждаме ясно посочено за кой стаж се отнася, докато в законопроекта не става много ясно, поясни той.
Преизчислението на пенсиите по начина, по който си го представят определени политически сили, не може и не следва да решава проблеми в пенсионната система, коментира вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров. По думите му с предложението на „БСП за България“ за преизчисление на пенсиите се създава диспропорция в системата. Въздържаме се от подкрепа на този законопроект, заяви Лазаров. Той припомни, че от 1 юли се предвижда увеличение с 12 на сто на пенсиите по т.нар. „швейцарско правило“.

От бизнеса изразиха несъгласие и с  предложението на „БСП за България“ за обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст. От БТПП подчертаха, че социалните плащания не трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата.
С  възклицание от три „Не“ Ася Гонева изрази мнението на КНСБ по законопроекта за промени в КСО. Не поддържаме  законопроекта, казаха и от КТ „Подкрепа“.
По думите на министър Лазаров само с обезщетението за отглеждане на малко дете демографска криза не може да се пребори. 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg