Тайванската TSMC се готви да строи завод за микрочипове в Германия

Производителят на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) е в напреднали преговори с доставчици за изграждане на първия си европейски завод в германския град Дрезден, съобщава Financial Times.
Тайванският гигант изпраща екип от висши ръководители в Германия в началото на следващата година, за да обсъдят каква ще бъде държавната подкрепа за бъдещото предприятие и да проверят капацитета на местната верига за доставки да отговори на нуждите на бъдещия завод, съобщават източници на вестника.
Властите в източногерманската провинция Саксония, чиято столица е Дрезден, заявиха, че винаги водят преговори с водещи компании в областта на микроелектрониката, но дружествата сами определят къде да бъдат новите им съоръжения.Местните власти подкрепят подобни компании с цел високотехнологичното развитие на провинцията.

Дрезден е известен със старинната си архитектура
Тайван и Европейският съюз проведоха търговски преговори на високо ниво през юни. По-малко от седмица след тази среща TSMC заяви, че няма конкретни планове за фабрики в Европа.
Но TSMC, най-големият производител на чипове в света и най-скъпата публична компания в Азия, отбеляза миналата година, че е в ранните етапи на разглеждане на потенциална експанзия в Германия.
Според Financial Times тайванската компания обсъжда с няколко доставчици на материали и оборудване дали те също могат да направят инвестициите, необходими за поддържане на завода. Ако предприятието в Дрезден се реализира, то ще се съсредоточи върху производството 22- и 28-нанометрови чипове.

Съгласно Закона за европейските чипове, Европейската комисия е заделила 15 милиарда евро за публични и частни полупроводникови проекти до 2030 г. и за удвояване на дела на Европа в силно конкурентния пазар на чипове. Батерии, чипове и водород: Франция ще вложи €8 милиарда в Европа
TSMC строи завод и в Япония. Според депутати тайванският гигант обмисля втори завод за чипове в страната. Компанията твърди, че не изключва никаква възможност за Япония, но засега няма конкретни планове.
По-рано този месец TSMC заяви, че ще утрои планираната си инвестиция в новия си завод в Аризона до 40 милиарда долара, превръщайки го в една най-големите чуждестранни инвестиции в историята на САЩ. Тайвански гигант ще строи завод за 12 млрд. долара в САЩ
Компанията очаква нейните фабрики във Финикс да създадат 13 000 високотехнологични работни места, включително 4500 директно от TSMC, а останалите от нейни доставчици.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Samsung планира завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара
Топ производителите на чипове правят повече пари от всякога
Гигантът Intel ще вложи 5 млрд. долара в завод за чипове в Италия
Испания обяви 11 млрд. евро стимули за производство на чипове
Samsung разкри къде ще бъде огромния му завод в САЩ

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg