Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

С колко поевтиняха горивата в България през последните 6 месеца и какви са тенденциите?

За последните 6 месеца бензинът по бензиностанциите в България е поевтинял с 36 ст. за литър, или с 12,37%. Това сочат данните на платформата Fuelo. Ако на 22 ноември 2022 г. бензин A95 се е продавал за 2,91 лв. за литър, днес средната му цена на дребно е 2,55 лв. за литър. За последния месец цената на бензина е спаднала с 4 ст. за литър, или с 1,54%, т.е. тенденцията е за застой.
Дизелът за последните шест месеца е поевтинял с 86 ст. за литър (25,75%). На 22 ноември 2022 г. литър от този вид гориво се е търгувал за 3,34 лв, а сега цената е средно 2,48 лв. за литър, според данните в платдормата. За последния месец дизелът е поевтинял с 20 ст. (7,46%), с тенденция към поевтиняване.
За разглеждания 6-месечен период е налице спад в цената на пропан-бутана с 15,53% или с 18 ст. за литър. На 20 ноември е струвал 1,16 лв. за литър, докато сега е 98 ст. за литър. За последния месец пропан-бутанът е поевтинял с 14 ст. на литър, като при този вид гориво тенденцията е към поевтиняване.

 
За година цената на метана се е понижила с 1,10 лв. за кг (32,63%), според данните на Fuelo. На 20 ноември 2022 г. метанът по бензиностанциите в страната е струвал 3,34 лв. за кг, а сега се продава средно за 2,24 лв. за кг. За последния месец метанът е поевтинял с 0,33 лв./кг (-12,84%), с тенденция за по-ниска цена, предава БТА.
Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев също отчита, че наистина има тенденция към понижение на цените на горивата, но международният пазар е много нестабилен.

„Всяка новина – за Бахмут, за украинските райони, за атака, всичко това влияе нагоре и надолу, и всъщност сутрин се събуждаме с една тенденция към повишение, а следобед, когато отворят западните и американски борси, обратно“, отбелязва Терзиев. По думите му тенденцията към поевтиняване на горивата може да се обърне много бързо. Според него цените засега са спокойни – на нива от предвоенно време, което е добрата новина.
„Не знаем какво ще стане, но искрено се надяваме и ще изпитаме удовлетворение и спокойствие, ако цените, които виждаме днес, а и през летния сезон, бъдат дори и по-ниски“, заяви още председателят на БПГА. Той даде пример, че цената на тока за бизнеса вече бележи спад, като изминалата неделя е имало и часове с нулева цена за няколко часа.
ОЩЕ ПО ТЕМААТА:
Отстъпката за горивата продължава и догодина, ще има и други
В кои страни горивата са най-евтини? Сред тях ли е България?
Ако колата ви е на дизел, скоро ще плащате повече

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg