Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Съветът на ЕС прие позицията на България в защита на производителите на розово масло

В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС държавите членки, на ниво Комитетът на постоянните представители – КОРЕПЕР 1, одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла, предават от Министерството на земеделието и храните.
Във връзка с предложения от ЕК Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът прие аргументите на България и още 7 страни членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от ЕК, които да бъдат представени след 4 години.
Позицията в защита на производителите на етеричномаслени култури на България беше представена от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, провело се на 26 и 27 юни в Люксембург. Тогава той заяви, че България настоява да се запази настоящият подход към класифицирането на етерични масла, за да продължи традиционното отглеждане на култури в ЕС, от които се добиват, и да се запазят доходите на заетите в сектора земеделски производители и сезонни работници. Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за комплексни вещества, така че да продължават да бъдат класифицирани по настоящите правила като вещества, а не като смеси.

Решението на Съвета на ЕС е позитивен напредък за производителите на натурални съставки за парфюмерия и козметика. Предстоят преговорите с Европейския парламент за договаряне на финалният текст на регламента.
Министър Вътев заяви, че постигнатото решение е постижение на правителството и лично и на премиера акад. Николай Денков. Министър-председателят категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседанието на Европейския съвет.
По време на дебата по темата „Икономика“ той посочи съществен пропуск в проекта на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), поставящ етеричните масла в графата на опасните химични смеси. „Когато обсъждаме дали нещо е вредно, трябва да гледаме не само кое е веществото, а и каква е неговата концентрация. Именно от нея зависи дали веществото е опасно, или не. В текста на регламента, който се представя, думата „концентрация“ липсва“, обясни в Брюксел акад. Николай Денков, световноизвестен учен в областта на химията и физикохимията.
Пред останалите лидери българският премиер е определил подготвяния европейски регламент като злоупотреба с науката. Той изрично е помолил председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, защото „не е научен, какъвто трябва да бъде“, и е получил разбиране от нейна страна.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Как ще защитим розовото масло в Европа?
Как изменението на климата застрашава българското розово масло?
Европейската комисия смята да обяви розовото масло за опасно

България с първи продукт в Световната организация по интелектуална собственост

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg