Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Страните от ЕС се договориха да забранят унищожаването на непродадени текстилни изделия

Страните от Европейския съюз се договориха днес блокът да забрани унищожаването на непродадени текстилни изделия, предаде “Ройтерс”.
Потреблението на текстил в Европа оказва четвъртото по големина въздействие върху околната среда и изменението на климата след храните, жилищата и мобилността. Около 5.8 милиона тона текстил се изхвърлят всяка година в ЕС, приблизително 11 кг на човек, голяма част от които отиват в сметища или се изгарят.
Правителствата и Европейският парламент трябва да постигнат съгласие по Регламента за екодизайна, преди той да стане закон. Според първоначалното предложение на Европейската комисия от март 2022 г. самата тя трябваше да реши на по-късен етап дали да въведе забрани за унищожаване.
Екологичните трудности пред производителите на автомобилни гуми
Въпреки това правителствата на ЕС се съгласиха, че забраната за унищожаване на непродадени дрехи трябва да влезе в сила незабавно, вместо да се чака Европейската комисия да извърши оценка, която можеше да продължи три години.
Средно големите компании с по-малко от 250 служители ще имат преходен период от четири години, докато най-малките компании с по-малко от 50 служители ще бъдат освободени от това задължение.
Новият закон също така ще създаде “дигитален продуктов паспорт”, показващ екологичната устойчивост на продукта, за да помогне на потребителите да направят по-информиран избор.
Европейската комисия заяви, че унищожаването на непродадени потребителски продукти, като текстил и обувки, се превръща в широко разпространен проблем в целия ЕС, особено поради нарастването на онлайн продажбите.
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg