Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Случи се: Икономиката на Германия изпадна в рецесия

Германската икономика изпадна в рецесия заради намаляването на потребителските разходи на засегнатите от инфлацията потребители. БВП се е свил с 0,3% от януари до март спрямо предходното тримесечие, което е второ поредно тримесечие на свиване, обяви Федералната статистическа служба в четвъртък, цитирана от DPA.
Така тя ревизира първоначалната си оценка от края на април, която още показваше стагнация. Две поредни тримесечия със спад на БВП са ясен знак за техническа рецесия. През четвъртото тримесечие на 2022 г. икономическото производство е намаляло с 0,5%.
Икономиката е била забавена от свиването на частното потребление. През първото тримесечие то се понижи с 1,2%. Една от причините за това вероятно е загубата на покупателна способност от страна на потребителите в резултат от високата инфлация. Държавното потребление също спада – с 4,9%. За разлика от него положителни импулси идват от инвестициите, нараснали с 3,9%. Външната търговия също подкрепи икономиката.

Силен подем засега не се вижда. Bundesbank, Германската централна банка очаква поне лек растеж за пролетта. „През второто тримесечие на 2023 г. икономическото производство вероятно отново ще нарасне леко“, гласи настоящият месечен доклад.
Намаляването на затрудненията в доставките, големите обеми на поръчките и по-ниските цени на енергията следва да осигурят възстановяване на промишлеността. „Това би трябвало да подкрепи и износа, особено след като световната икономика възвърна известна инерция“, очаква Bundesbank.
Германското правителство очаква ръст на БВП от 0,4% през тази година. След това през 2024 г. той би трябвало да достигне по-силно увеличение от 1,6%. За сравнение, през 2022 г. беше отчетен ръст от 1,8%.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Една от страните членки на ЕС влезе в рецесия
Великобритания се размина на косъм с рецесията
Федералният резерв с много мрачна прогноза за икономиката тази година

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg