Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

След забавеното вдигане на лихвата ЕЦБ започва да свива баланса си през март 2023 г.

Европейската централна банка повиши лихвите с по-бавен темп, но все още трябва да нараснат „значително“. За това предупреди ведомството в четвъртък, цитирано от Bloomberg. Ключов момент на заседание, за която следяха пазарите в последните седмици, беше решението за свиване на баланса на ЕЦБ.
„От началото на март 2023 г. нататък портфейлът по програмата за закупуване на активи (APP) ще намалява с премерен и предсказуем темп, тъй като евросистемата няма да реинвестира всички погашения по главници на ценни книжа с настъпващ падеж. Намалението ще бъде със средно по 15 млрд. евро на месец до края на второто тримесечие на 2023 г., а последващият темп ще се определи с течение на времето“, посочват от банката. ЕЦБ забави вдигането на лихвите, но ще продължи борбата с инфлацията
Ходът заедно с по-ниското лихвено увеличение от ЕЦБ и други централни банки, като Банката на Англия и Федералния резерв на САЩ, може да подкрепя вярването, че най-високата инфлация от поколения насам – макар да не е изчезнала напълно – е близо до пика си. Инфлацията в еврозоната: Ще продължи ли ЕЦБ да повишава лихвите?
След две последователни повишения от по 75 базисни пункта, забавянето на темпа до 50 б. п. доведе лихвата по депозитите до 2%, най-високото ниво от 2009 г. Регулаторът обаче се ангажира с последващ „стабилен“ темп на парично затягане. ЕЦБ качи основната лихва до най-високото ниво от времето на финансовата криза

„Трябва да очакваме да покачваме лихвите с темп от по 50 б. п. за даден период от време“, заяви управителят Кристин Лагард на пресконференцията след заседанието. По думите ѝ има още път, който да бъде извървян. „Трябва да вървим повече и ни чака дълъг път“, допълни тя.
След това трейдърите вдигнаха оценките си до връх на лихвата от 3%, след като по-рано очакваха ниво от около 2,93%. Според Лагард обаче финансовите пазари не са изчислили правилно количеството лихвени повишения, нужни за справяне с инфлацията.
Малко преди публикуването на данните управителят Кристин Лагард коментира, че би било изненада, ако инфлацията в региона е достигнала своя връх. „Има твърде много несигурност, особено в един компонент – това е преминаването на нарасналите разходи за енергия от нивото на едро до нивото на дребно. Да се предположи, че инфлацията е достигнала своя връх, това би ме изненадало“, коментира тогава Лагард. ЕЦБ не очаква добри дни за европейската икономика
Миналата седмица главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че ръстът на потребителските цени в еврозоната вероятно е близо до своя връх, но лихвените проценти отново ще трябва да бъдат увеличени. „Вероятно е твърде рано да се направи преценка“ дали инфлацията достига връх, „но бих бил разумно уверен да кажа, че вероятно сме много близо до него. Но все още не е сигурно дали това е пикът, или той ще дойде в началото на 2023 г.“, отбеляза Лейн в интервю за вестник Milano Finanza.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
В следващите 3 години: ЕЦБ очаква инфлацията да остане над целта
Лъч надежда за ЕЦБ? Инфлацията в еврозоната се забави
ЕЦБ вдигна рекордно лихвите, без да се плаши от рецесия
ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg