Скандал в ефира на bTV заради оръжията за Украйна

В предаването „Лице в лице“ по bTV политологът Слави Василев и финансистът Евгений Кънев влязоха в остър спор за българската военна помощ за Украйна и за влиянието на Русия в България, съобщава „Блиц“.
Всички политически играчи усещат че военната помощ за Украйна удря върху техния имидж. Атаката на г-жа Нинова срещу г-н Радев е популизъм, защото той е задължен от парламента да подпише указа, което показва, че той няма безконтролна власт, както твърдят някои.
Ние трябва да понесем обстоятелството, че сме част от НАТО и НАТО е въвлечена във военния конфликт в Украйна. България се подрежда в линията, която нашите съюзници са определили, каза Слави Василев.
На мен ми е тъжно, че това е тема за дебат и че хората, които желаят такава помощ, у нас са наричани войнолюбци. Ако това е вярно, може би трябва да наричаме Путин миротворец. Ние не можем да бъдем в Европа само за помощи и да пътуваме където намерим за добре, а да изповядваме същите ценности. Не може цяла Европа да помага на Украйна, а тук ние да наричаме такива хора военолюбци, подчерта Евгений Кънев.
България има монополна васалност от Русия в областта на цялата енергетика, както и в сектор „Сигурност“. Русия ни беше „хванала“ и на практика нямахме суверенитет, добави Кънев.
Не Русия ни е „хванала“, а ние бяхме в такова положение, защото нито едно правителство преди това не беше извършило диверсификация на енергийните източници. Ние не сме купували газ и петрол от Русия от любов, а защото пазарно и ценово това беше най-адекватно, посочи Василев.
Според Евгений Кънев има малък шанс, около 20%, за редовно правителство с третия мандат на Стефан Янев.
Слави Василев отбеляза, че е песимист за съставянето на редовно правителство.
Подписвам се, че правителство няма да има, а ако има, мандатът му ще е изключително краткосрочен. Диалогът е „счупен“ и ще продължат да управляват служебни правителства, които, искам да подчертая, не са безконтролни. Това ще е сравнително средносрочен хоризонт за българската политика, защото партиите в българския парламент не успеят да си говорят, коментира Василев.
The post Скандал в ефира на bTV заради оръжията за Украйна appeared first on ploshtada.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: ploshtada.com