Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Световните цени на храните достигнаха най-ниското си ниво от април 2021 година

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните падна през юни до най-ниското си ниво от над 2 години, заради спада в цената на захарта, растителните масла, зърнените храни и млечните продукти, предаде Reuters.
Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 122,3 пункта през юни срещу ревизирани 124 за месец май, обяви агенцията днес. Отчитането за май първоначално беше дадено като 124,3.
Резултатът през юни е най-ниският от април 2021 г. и означава, че индексът е с 23,4% под историческия връх, достигнат през март 2022 г. след началото на войната в Украйна.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световното производство на зърнени култури тази година да е 2,819 млрд. тона, леко над оценката от миналия месец и 1,1% ръст спрямо нивата от 2022 г.
ФАО заяви, че по-високата прогноза е заради почти изцяло на по-добрите перспективи за световното производство на пшеница, като прогнозата е повишена с 0,9% до 783,3 млн. тона.
Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е паднал с 2,1% през юни спрямо май, като спад е отчетен при цените на царевицата, ечемика, соргото, пшеницата и ориза.

Индексът на цените на растителните масла е отбелязал спад с 2,4% на месечна база, като достигна най-ниското си ниво от ноември 2020 г., воден от по-ниските световни цени на палмовото и слънчогледовото олио, компенсиращи по-високите котировки на соята и рапичното олио.
Индексът на цените на захарта е паднал с 3,2% спрямо май, отбелязвайки първо намаление след четири последователни месечни повишения, предизвикани главно от доброто развитие на реколтата от захарна тръстика в Бразилия и слабото глобално търсене на внос.
Индексът на цените на млечните продукти се е понижил с 0,8% спрямо май, докато индексът на месото е почти непроменен.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Световните цени на храните отново тръгнаха нагоре
Цената на кафето се повиши драстично
Кои хранителни стоки в България са по-скъпи, отколкото в Европа?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg