Рекордна сделка: Продадоха отбор от НБА за космическа сума!

Американският милиардер и ипотечен кредитор Мат Ишбия се е съгласил да закупи Финикс Сънс и женския тим от НБА Финикс Мъркюри за рекордната сума от 4 млрд. долара. Сделката бе потвърдена и от двете страни.
„Мат е правилният лидер, който да надгради над наследствата на организациите и с подкрепата на общността да изведе Сънс и Мъркюри в следващата епоха. Като бивш баскетболист и национален шампион, Мат има точният дух, отдаденост и ресурси да преследва шампионски титли“, каза настоящият собственик на „слънцата“ Робърт Сарвър.
Сделката, която ще доведе до това Ишбия и брат му Джъстин да поемат контролния пакет акции, изисква одобрение от Лигата, за да бъде напълно финализирана.
„Това е сбъдната мечта за цялото ми семейство, включително моите родители, трите ми деца и моя брат Джъстин, който ще направи значителни инвестиции с мен и ще донесе своите невероятни бизнес познания и споделена страст за баскетбола. Оценявам времето и подкрепата на Робърт Сарвър по време на процеса. За нас е огромна чест да бъдем, с одобрението на НБА, следващите собственици на Финикс Сънс и Финикс Мъркюри“, сподели Ишбия.

Mat Ishbia is purchasing the Phoenix Suns for $4 billion.He’ll instantly become the NBA’s youngest owner (42).But he also throws epic Christmas parties, takes care of his employees, and has an intense business rivalry with Cavaliers owner Dan Gilbert.Here are the details 👇 pic.twitter.com/oyTaSGJIWG
— Joe Pompliano (@JoePompliano) December 20, 2022

Сарвър разкри миналия септември, че ще продаде тима, след като изтърпяваше забрана от НБА за година и бе глобен с 10 млн. долара за расизъм, женомразки коментари и тормоз на работното място.
Ишбия ще трябва да мине фонова проверка и да бъде одобрен в гласуване от клубните собственици, но тези неща се считат за формалност. Сделката за 4 млрд. долара надхвърля сумите, на които са оценявани отборите от НБА, които стигнаха нови размери с продажбите на Ел Ей Клипърс за 2 млрд. долара през 2014, Хюстън Рокетс за 2.2 млрд. долара през 2017 и Бруклин Нетс за 2.35 млрд. долара през 2019. Преди два месеца, списание Forbes оцени Сънс на 2.7 млрд. долара, което отреди 13-о място на „слънцата“ от 30 клуба в Лигата. Действащият шампион Голдън Стейт Уориърс водеше в този списък със 7 млрд. долара.
Феновете на Сънс отдавна мечтаят за титла в НБА след дебюта на организацията през сезон 1968-69. Тимът от Аризона стигна до финалите през 1976, но отстъпи на Бостън Селтикс. След това това последва загуба от водения от Майкъл Джордан отбор на Чикаго Булс във финалите през 1993, а миналата година „слънцата“ бяха разочаровани от Милуоки Бъкс в спора за титлата.
Четете актуалните спортни новини в SportLive.bg!

„I love the NBA, it’s given me every single thing in my life, but this is not right man. This is not right. Period.“Charles Barkley on Robert Sarver getting $4 billion after selling the Phoenix Suns pic.twitter.com/BdfQWInmhF
— 𝙏𝙖𝙡𝙠𝙞𝙣’ 𝙉𝘽𝘼 (@_Talkin_NBA) December 21, 2022

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg