Редактиране за успешни текстове – съвети и трикове

Редактирането на текстове за уеб сайт, онлайн магазин или дори на презентации може да звучи като излишна работа, която само ще ви отнеме ценно време. Но, истината е, че добре редактираните текстове не само изглеждат и звучат по-добре на потенциалните ви клиенти и партньори, те се превръщат в силен способ за продажба.
По този начин ще можете да постигнете още по-голям успех във вашето онлайн присъствие и не само.
В тази статия ще разгледаме основите на това какво е редакция на текст и защо е нужна, както и кои са най-важните неща, които трябва да знаете за тази услуга. Ще ви дадем и няколко съвета как да намерите най-подходящия редактор за вашия бизнес!
Какво е редакция?
Редакцията е процес на трансформиране на писмено съдържание така, че крайният резултат е текст, който е приятен и ефективен за крайния потребител. Тя се използва за подобряване на четливостта, структурата и яснотата на текстовете.
Има три основни цели на редактирането:
1) Стил – Редактирането подобрява звученето и външния вид на текста, така че той да изглежда по-изчистен и достоверен. Също така гарантира, че цялото съдържание е точно и правилно форматирано.
2) Съдържание – Редакцията елиминира всякакви граматически, пунктуационни или смислови грешки, както и подсигурява за липсата на пропуски. Редакторът ще се погрижи също така и терминологията в текста да е консистентна.
3) Структура – Не на последно място, редакцията гарантира, че цялата информация е лесно достъпна, добре организирана и логически структурирана.
Защо е нужна редакцията?
Представете си – търсите луксозен продукт или премиум услуга онлайн. Може би дори търсите бизнес консултант, който да ви съдейства за развитието на бизнеса ви в чужбина. Търсачката ви изкарва множество резултати и вие кликате на няколко от тях.
Докато разглеждате сайта на един от тези консултанти, който обещава да ви предостави експертиза и добри бизнес резултати, забелязвате няколко пунктуационни грешки и даже грешното изписване на важна ключова дума.
Сега бихте ли се доверили и инвестирали в този консултант или бихте бързо затворили сайта и разгледали другите ви опции?
Така е и за вашия бизнес – шансът потребителят да ви се довери, ако в текстовете ви (с които се опитвате да го убедите в това) има грешки, намалява значително.
Редактирането прави вашето уеб съдържание, продуктово описание, лендинг страница или презентация по-ефективни, защото са по-лесни за разбиране, по-точни, ясни и ангажиращи за аудиторията.
Полезни съвети при редакция
Добрата редакция е възможна, когато основата (т.е. оригиналният текст) е добре написан, осмислен и с цел.
Някои съвети, които може да имате предвид, когато създавате съдържание за вашия бизнес, включват:
● даване на полезна информация на потребителя
● използване на подходящи ключови думи в текста
● използване на ясен език
● избягване на прекомерен жаргон
● избиране на подходящите изображения, които да обогатят текста
След като имате готовите текстове е време да намерите правилния редактор за вас и вашия бизнес. Той трябва да има опит и експертни познания не само в целевия език, но и да е запознат със спецификата на вашата индустрия.
Ако се чудите кой предлага такава услуга, то имайте предвид, че агенциите за преводи са едно възможно решение. Те работят с експертни лингвисти, които не просто са филолози, но често работят точно с маркетингови текстове и са наясно със спецификите при оформяне на текст за аудитория.
Добре е да изберете агенцията, която е сертифицирана и може да ви гарантира експертно и качествено извършена услуга в нужния ви срок.
Стъпки на процеса на редакция
Когато избирате редактор за вашите текстове, имайте предвид, че ви е нужен професионалист отворен към обратната връзка, със стремеж за високи постижения и изпълняване на вашите нужди.
Важно е те да се опитат да разберат добре целта на текстовете ви, за да могат да изпълнят най-качествено вашия проект.
Агенцията за преводи трябва да ви попита:
● Каква е целевата аудитория на вашия бизнес – кой е идеалният ви клиент?
● Какви са вашите срокове за изпълнението на проекта?
● Превеждан ли е текстът, т.е. има ли друг оригинал за консултация?
● Какъв е тонът, който трябва да се използва във всички текстове?
● Има ли специфични за вашата фирма термини, които е важно да се използват?
Чак след това вече може да започне процесът на редакция на текста. Редакторът трябва да се съобрази с вашите желания и нужди, и да изпълни проекта спазвайки вашия срок.
И това е! Вашите текстове са готови да бъдат четени и представяни на целевата ви аудитория.
Редактирането на уеб съдържание, продуктови описания, презентацията и др. е от съществено значение. Използването на правилния редактор ще увеличи ефективността на текстовете, ще подобри присъствието ви онлайн и ще ви помогне в развитието на вашия бизнес в България и не само!

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg