Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Разбиране или уволнение? Шефове и служители се надлъгват за мачовете от Световното

Докато мачовете от Световното първенство по футбол стават все по-драматични, привличат международното внимание, като дори забавят обемите на сделки на Уолстрийт, мениджърите по цял свят са изправени пред дилема. Да оставят ли служителите си да гледат мачовете по време на работа, или не?
Прогнозите са, че близо 5 млрд. зрители (над половината население на света) гледат първенството, а голяма част от мачовете са в работно време. 28-дневното първенство се отразява на цялата световна икономика, освен на тази на Катар, именно в работната среда. Почти 40% от часовете на мачовете на Мондиала се застъпват с работното време във Великобритания – дефинирано от понеделник до петък от 9 сутринта до 6 вечерта. В САЩ времето, в което мачовете се припокриват с работното време е почти наполовина, сочи анализ на софтуерната компания InvGate, цитирана от Bloomberg. Абсурдите на Мондиал 2022: 100 евро за бира, спане в пустинята и глоба от 70 000 евро

Как е по света?
В Twitter стотици футболни фенове споделят своите преживявания с гледането в работно време. Платформата е пълна с истории на своенравни работници: касиери с телефони, подпрени върху касите, колеги, скупчени в конферентните зали, радвайки се мълчаливо, както и няколко смелчаги, изолирали се в тоалетните, за да могат да увеличат звука докрай.
В Швейцария на служителите на кантона Базел-Ландшафт беше изпратен строг имейл, забраняващ стрийминг на Световното, след като Wi-Fi мрежата на района се срина по време на откриващия мач на страната срещу Камерун и се стигна до временно прекъсване на държавните услуги и институции.
В Бразилия и Аржентина, където футболът е почитан, колкото и религията, дните на мачовете са превърнати в неофициални празници. Чужденци съобщават в социалните мрежи, че когато играе отборът на Бразилия, дори училищата се изпразват. “Подкрепям бързата елиминация на националния отбор”, се шегува един родител от Сао Пауло в Twitter. Е, вероятно вече е доволен, след отпаданеto на Бразилия от отбора на Хърватска.
В Reddit, базиран във Великобритания мениджър задава въпроса дали служителите искат да гледат футбол по време на работа в публикация, събрала досега над 900 коментара, като опцията “За” е избрана с 3000 гласа. Рекордни суми харчат феновете на Мондиала в Катар

Обедна почивка във Великобритания
От тези, планирали да гледат Световното първенство във Великобритания, почти 16% са заявили, че смятат да гледат мача Англия срещу Иран на 21 ноември (което беше в понеделник следобед в работно време) с разрешението на техния мениджър. Междувременно 13% са планирали да си вземат почивка за мача, а 9% са заявили, че смятат да избягат от работа, за да гледат, без да кажат на шефа си. (1/3 от анкетираните споделят, че изобщо не са планирали да работят по време на мача, така че този конфликт не е на дневен ред при тях.)
Докато Англия срещу Иран се проведе в 13 часа лондонско време, подходящо за обедна почивка, мачът Уелс срещу Иран се проведе в много по-неудобното – 10 часа сутринта (отново лондонско време). The Guardian посъветва феновете, които смятат да гледат на работа, да тренират “безизразна физиономия”, да използват командата за бързо скриване на отворени интернет прозорци и дори да инвестират в миниогледало за обратно виждане, така че мениджърите да не ги хванат. Тъмната страна на Катар 2022: Смърт, корупция, забрани и много похарчени пари

Уволнение заради мач – възможно ли е?
Много анализатори смятат, че дори и да им бъде забранено да гледат през работно време, немалко служители вероятно ще заобиколят тези правила, като ще гледат Световното на живо на работните си лаптопи, докато работят или провеждат разговори по Zoom, особено ако работят дистанционно или са болни. Тази стратегия може да изложи работата ви на опасност, предупреждават адвокатските кантори по трудово правоотношение. Властите предупреждават: “Не теглете катарските приложения за Световното”
Все пак платформата за наблюдение на производителността ActivTrak споделя, че данните ѝ сочат, че служителите продължават да вършат работа на равни нива спрямо седмиците преди Мондиала. Данни от над 4500 работници в САЩ в деня на мача САЩ срещу Уелс, провел се на 21 ноември следобед в 14:00 часа нюйоркско време, не показа отклонение от обичайния бизнес. Hive.com, друга система за проследяване на производителността, показа голяма промяна в работата, свършена по-късно през деня, въпреки че досега беше налице само номинален спад в общата активност по време на Мондиала. Компанията отбеляза скок на производителността между 15:00 ч. и 18:00 ч. нюйоркско време, след като повечето мачове свършиха. Hive отбелязва 30% спад в активността на работните пространства, докато САЩ играеше с Иран.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Qatar Airways оряза полетите си, за да освободи място за футболните фенове
Катар забрани бирата на стадионите дни преди началото на Световното
Разкриха колко ще струва и къде ще се продава бирата на Световното по футбол в Катар

Заради Мондиал 2022: Бум на износа на мебели от Турция за Катар

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg