Пускат високоскоростен влак между Париж и Мадрид

Италианската компания Trenitalia планира да пусне високоскоростни влакове между Париж и Мадрид през Барселона до края на 2024 г. Това обяви главният изпълнителен директор на държавната група Ferrovie dello Stato Italiane Луиджи Ферарис. Супербърз влак ще вози пътници за 10 евро от Мадрид до Барселона
„Възнамеряваме да свържем Мадрид и Париж до края на 2024 година“, казва Луиджи Ферарис в съобщение, публикувано на сайта на компанията. Информацията бе потвърдена пред AFP и от говорител на Ferrovie dello Stato Italiane, под чиято шапка е Trenitalia.
Италианската група, която присъства на френския пазар от една година с влак по маршрута Париж-Лион, възнамерява да открие и нова линия между Париж и Барселона, която ще бъде свързана с пуснатата в края на ноември от испанския ѝ филиал Iryo линия Мадрид-Барселона.

Una nuova sfida per il #Frecciarossa del #GruppoFS.#Ferrovie #Infoferrovie #Treni #Trains #Francia #Spagna #13dicembrehttps://t.co/E0PpTU6Jc6
— Ferrovie.Info (@FerrovieInfo) December 13, 2022

„Има план и работим по него, така че тази мечта може да се сбъдне до края на 2024 година“, посочва Ферарис. „Това е част от проекта“, потвърждава пред AFP и маркетинг директорът на Trenitalia Франция Фабрис Толедано, но все още не са ясни конкретните срокове, допълва той.
Предизвикателство може да е регулаторното одобрение във Франция. Предишния път на Trenitalia бяха необходими цели 2 години, за да получи такова.
Успех във Франция

От декември 2021 г. Trenitalia оперира линията Париж-Милано в конкуренция с френските държавни железници SNCF.
Година след пускането на високоскоростни влакове на SNCF между Париж, Лион, Торино и Милано, шефът на Trenitalia – Франция Роберто Ринаудо изрази задоволството си от „невероятните резултати с над 1 милион продадени места“.
Процентът на заетите места по линията Париж-Лион обаче е само 50 на сто, признава той, отказвайки да даде оценка за претърпените от италианската компания загуби на френския пазар и подчертавайки, че не е поставенa цел за рентабилност.
В момента няма директен влак между Мадрид и Париж. Пътуващите по този жп маршрут трябва да се прекачат в Барселона. Преди години е имало нощен влак, но той вече не функционира.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Модерна жп линия свързва по-бързо и удобно Франция и Швейцария (СНИМКИ)
Влак-стрела „ще лети“ между Париж и Берлин
Пренебрегнати ли са железниците в ЕС за сметка на авиокомпаниите?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg