Проф. Ботев за Ковид: Много хора бяха интубирани без причина

„Сатурацията при ковид болните е малко фалшива, при затопляне се вдига до едни стойности, които в нормалната медицина се приемат за несъвместими с живота. Тук нарушението на съдовете е по много специфичен вариант и това, че е една от грешките – някои хора се интубираха, но без да има нужда. За съжаление, не си взехме изводи от всичко това, което се случи“. Това заяви хематологът проф. д-р Чавдар Ботев в студиото на „Денят ON AIR“ по Bg On Air.
Според него щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика нова вълна от случаи. „Положението обаче не е толкова страшно. Ние с Омикрон се занимаваме от година и три месеца, и ако погледнем в световен аспект – в САЩ имаше период, когато случаите стигаха до милион.
От Нова година бяха около 130 000 души, а сега са 65 000, като постепенно намаляват. В България също бяха намалели случаите, но знаете, че покрай Нова година има раздвижване и имаше увеличения, стигащи до 300 души. Но така или иначе, ако погледнем в света – средната заболеваемост е около 200 случая на 1 милион население“, твърди Ботев.
Съветът на „Площада“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.
„Спрямо Алфа варианта – Делта вариантът е 5 пъти по-заразен, а спрямо Омикрон – новият вариант е 2 пъти по-заразен от Делта. Но има едно изключение – Китай, където в момента може би има стотици милиони болни“
„Има бум, но на практика на 10 човека – 9 са безсимптомни, а един е със симптоми. Това е заради ваксините. Проблемът е част от възрастното население, което не е ваксинирано. Те не желаят да приемат западни ваксини, защото го приемат като рисков вариант. Но ние трябва да бъдем спокойни по отношение на Ковид-19“, категоричен е хематологът.
„Пост-Ковидът е нещо, което очаквахме и дойде със страшна сила. Проблемът е, че се говори малко. Приема се, че от 5 до 80% от хората имат пост-Ковид. За всяко заболяване трябва да се преведат клинични проучвания. Той може да се появи година-две след заболяването.
Ние ще се опитаме да съберем това, което науката е събрала. Те са около 220 пост-Ковид симптома. Ще дадем по-голяма достъпност на хората да ги знаят.
Има хора, които след Ковид-19 са на легло, а те са на 40-50 години.Някои от тях се нуждаят от белодробна трансплантация“, коментира още проф. Ботев. И завърши с това, че трябва да избягваме храните, обработени на висока температура.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Последвайте ни в Telegram ТУК
The post Проф. Ботев за Ковид: Много хора бяха интубирани без причина appeared first on ploshtada.com.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: ploshtada.com