Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Производител на "зелена енергия" съди Румъния и Полша заради тежки данъци

Португалският производител на енергия от възобновяеми източници EDP Renovaveis ще предприеме действия в съда срещу новите данъци, наложени на производителите на енергия от Полша и Румъния, предава румънската агенция Agerpres, като се позова на Reuters.
Подобно на много други страни от ЕС, Румъния и Полша наскоро въведоха извънредни мерки за възстановяване на част от свръхпечалбите, генерирани от дружествата за комунални услуги с цел да помогнат на потребителите да се справят с нарастващите цени на енергията.
EDP Renovaveis смята, че мерките, въведени от властите в Букурещ и Варшава, не отговарят на принципа на ЕС за възстановяване само на приходите, получени на пазара. Португалската компания твърди, че мерките в двете страни не отчитат разходите за хеджиране (покриване на рисковете при търговия) и по този начин ще се облагат с данък печалби, които дружества като EDP Renovaveis всъщност не са реализирали.

“EDP Renovaveis ще предприеме всички правни действия, които ще допринесат за връщане на справедливото върховенство на закона и които ще подкрепят така необходимите инвестиции във възобновяеми енергийни източници в тези страни и в Европейския съюз”, съобщава португалската компания, без да уточнява какви действия ще започне и в кой съд.
Според енергийното дружество новите такси могат да доведат до “необосновани плащания” и потенциални разходи в размер на около 300 млн. евро.
Голям производител на енергия
EDP Renovaveis (EDPR) разполага с капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници в размер на 697 мегавата в Полша и 521 мегавата в Румъния.
Според уебсайта на компанията EDPR навлиза на румънския пазар през 2008 г., като придобива няколко проекта за вятърни електроцентрали в различни етапи на развитие. През 2010 г. EDPR завърши изграждането на първия си вятърен парк в страната, а през 2013 г. започна да функционира първата слънчева електроцентрала на EDPR. В момента EDPR е третият по големина производител на енергия от възобновяеми източници в Румъния с инсталирана мощност от 521 мегавата.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Израелска енергийна компания ще вложи 300 милиона евро в Румъния
Kaufland си поръча соларен парк за 1 млн. евро в Румъния

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg