Продължението на "Аватар" – най-бързо спечелилият 1 млрд. долара филм за 2022

„Аватар: Природата на водата“ стана филмът на 2022 г., който най-бързо премина границата от 1 милиард щатски долара от продажбата на билети по света, съобщи „Варайъти“.
Дългоочакваното продължение на най-касовия филм на всички времена „Аватар“ (2009) отбеляза знаковото постижение само за 14 дни.
Само три филма, излезли на екран през 2022 г., успяха да преодолеят границата от 1 милиард долара. Останалите два са „Топ Гън: Маверик“ и „Джурасик свят: Господство“, които я преминаха съответно за 31 дни и над четири месеца. За сравнение – девет филма, излезли на екран през 2019 г., успяха да реализират над 1 милиард долара от глобални продажби на билети.
„Аватар: Природата на водата“ е най-бързо преминалият знаковата граница след „Спайдърмен: Няма път към дома“, който през 2021 г. я преодоля само за 12 дни.
Само шест филма в историята са преминавали границата от 1 милиард долара през първите две седмици след излизането си на екран.
Дългоочакваният филм „Аватар: Природата на водата“ на режисьора Джеймс Камерън тръгна по кината в Северна Америка в средата на декември, реализирайки през първия си уикенд на екран 134 милиона долара от продажбата на билети в САЩ и Канада и 435 милиона долара по света.

След излизането си зрелищната продукция продължи да привлича публиката в киносалоните, генерирайки досега 317 милиона долара в северноамериканския боксофис и 712,7 милиона долара в международния. Общите глобални приходи от продажбата на билети за филма възлизат на 1,025 милиарда долара.
„Аватар: Природата на водата“ задмина „Джурасик свят: Господство“ като втория най-касов филм на годината. Същевременно продължението на „Аватар“ стана третият най-касов филм по време на пандемията.
Вторият филм от поредицата „Аватар“ има шансове да задържи зрителския интерес и след след Нова година. Това е необходимо за продукцията, за да оправдае внушителния си бюджет. Смята се, че той възлиза на 350 милиона долара, като цифрата на включва минимум 100-те милиона за маркетинг.
Режисьорът Джеймс Камерън неотдавна каза, че за да излезе на печалба, „Аватар: Природата на водата“ трябва да реализира приблизително 2 милиарда долара, въпреки че според анализаторите прагът на рентабилност е по-близо до 1,5 милиарда долара.
Много неща зависят от „Аватар: Пътят на водата“ не само заради огромната му цена, но и защото това е първото от трите планирани продължения от поредицата на Камерън.
Оригиналният „Аватар“, излязъл на екран през 2009 г., е най-касовият филм на всички времена с глобални приходи от 2,97 милиарда долара. За втория филм ще е трудно да постигне тези висоти, тъй като международният боксофис все още се възстановява от пандемията. В допълнение към това Китай – един от водещите кинопазари в света, страда от увеличаването на случаите на COVID-19, докато друга голяма територия – Русия, няма да има достъп до „Аватар: Природата на водата“.

Източник: БТА

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg