Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Прогноза: Заради скъпите жилища ще се увеличи броят на живеещите под наем

Наемите на двустайните апартаменти в София варират между 240 евро и 550 евро на месец, а на тристайните се движат между 350 евро и 1000 евро, сочат данни на компания за недвижими имоти. Главни фактори, определящи цената, са дали има паркомясто, локацията, сградата и обзавеждането на жилището.
По-голям интерес има към едностайните и двустайните жилища под наем, а при тристайните търсенето нараства по-плавно. По данни на брокери засега почти без промяна се запазва интересът към многостайните апартаменти. Наемите на тристайните жилища се задържат, а при двустайните има ръст с 10% спрямо 2021 г., сочат данни на компания за недвижими имоти.
В някои райони на София наемите са нараснали значително, а в други са без промяна. Някои собственици на имоти се опитват да повишат наемите заради инфлацията, като при освобождаване на имота от наемател го пускат на пазара на по-висока цена. Засега това са отделни случаи, а не тенденция на пазара. Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят

Традиционно най-високи са наемите на апартаменти в идеалния център на столицата, „Оборище“, „Изток“, около Южен парк и „Лозенец“. По-достъпни са жилищата в квартали като „Овча купел“, „Люлин“ и „Надежда“. Съществено значение има обзавеждането и функционалността на апартамента. Зле поддържани жилища в предпочитани райони може да са с по-нисък наем от апартаменти в крайна квартали, но с добро обзавеждане и практично разположение.
Собственик, отдаващ ново двустайно, добре обзаведено жилище, в предпочитан район, лесно ще намери наемател и може да иска висока цена. Същевременно собственик на двустаен апартамент със старо обзавеждане, нужда от ремонт и в квартал с недобра инфраструктура, може да бъде принуден да намали размера наема, за да намери наемател. Приоритет за собствениците е да намалят риска имотът им да остане незает или да има честа смяна на наематели. Те предпочитат коректен наемател и дълготрайна сделка.
Студенти, И служители и такива във финансовата сфера са наематели, които живеят под наем за не повече от 1-2 години, преди да си купят свое жилище. Цените са високи, но заради ниските лихви и липсата на други инвестиционни инструменти, има голямо търсене на жилища. Наемите в София остават високи

Строителство с цел отдаване под наем
„В София вече има построени цели жилищни сгради с цел отдаване под наем“, споделят брокери на имоти. Това е бизнес, който в САЩ е развит от години. Близо 26 млн. жилища в САЩ са собственост на институционални инвеститори. И в Западна Европа тези инвестиции са много разпространени. Редица български предприемачи също се насочват към такива инвестиции. 
Прогнозите са, че строителството на жилища с цел отдаване под наем ще нарасне. Една от причините е бързото поскъпване на имотите. Възможно е в следващите години те да станат по-недостъпни и да се увеличи броят на живеещите под наем. Някои инвеститори вече предлагат напълно обзаведени апартаменти в комплекси с добри условия за живот, включващи пространства за съвместна работа, фитнес зони, ресторанти и зелени площи. София е пълна с жилища под наем. До какво ще доведе това?

Такъв тип апартаменти са удобни за мениджъри, които идват в България за няколко месеца. Те не желаят да купуват имот, но държат да живеят в добре обзаведен и просторен дом, докато са в страната. Има и чужденци, които идват у нас, за да работят дистанционно. Тук цените са по-ниски и със заплатите си могат да имат по-висок стандарт на живот, отколкото в Западна Европа. Те също имат нужда от качествен дом, но за по-дълъг период от време. Наемите в София скочиха с още 10%
Качествените жилища под наем са привлекателни и за току-що завършили студенти с добра професия и финансови възможности, но все още не решили дали искат да живеят у нас или в чужбина.
В България вече има инвеститори, които са построили или преустроили сгради, където всички апартаменти са за отдаване под наем. Тук влизат и затворени комплекси с къщи. Инвестицията е добра, тъй като собственикът винаги може да продаде на висока цена обзаведените жилища.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София
Къде искат да живеят българите с високи доходи?
Пандемията свали драстично наемите
Къде са най-евтините апартаменти в София?

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg