Прецедентът в кариерата на Пеле, който се случва срещу… България

В кариерата на великия и неповторим Пеле има един момент, който остава като прецедент за него по отношение на националния отбор на Бразилия. Този момент е свързан с националния отбор на България.
През 1970 г. „Селесао“ играе контрола с нашия национален тим. Това се случва непосредствено преди началото на Мондиал 1970 в Мексико. Мачът е в Сао Пауло и на него присъстват над 150 000 зрители. България постига нулево равенство с тогава двукратния световен шампион, пред екзалтираната тълпа.
Тогава за първи и последен път в своята кариера за Бразилия Пеле остава резерва. Публиката приема твърде лошо това. „Пеле остана резерва и публиката пощуря. Започнаха неистови освирквания“, спомня си бившият роден национал Цветан Атанасов.

Вероятната причина за това е фактът, че българският тим отива в Бразилия с резервите, тъй като титулярите вече са в Мексико и се готвят за Световното. Съперникът подценява отбора ни, но не успява нито да го победи, нито дори да ни вкара гол. България играе силно, а телевизионните коментатори на южноамериканците питат как отборът, който не може да вкара пред 150 000 свои фенове, ще стане шампион.
Е, Пеле влиза в игра през втората част, като заменя Тостао. И след тази контрола Бразилия стана шампион за трети път в своята история. А ето кога и къде ще бъде погребан легендата Пеле. 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg