Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Предозирането с някои витамини е опасно

Татяна Семенова, лекар по превантивна медицина, физиотерапевт, диетолог и нутриционист на клиника Biogena, предупреждава за опасността от предозиране с витамини.
Диетоложката споменава по-специално витамините А, D, B6, B12 и PP. Според нея прекаляването с витамин А може да причини гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците и гърчове, както и увреждане на зрението.
Последиците от излишъка на витамин D са хиперкалциемия и хиперкалциурия, нарушения в транспорта на калий и магнезий, каза лекарката. Тя предупреди, че това може да причини гадене, изразена слабост, болки в костите и ставите.
Семенова допълни също, че излишъкът на витамини В6 и В12 може да доведе до нарушения на нервната система, мускулна слабост и влошаване на психоемоционалното състояние.
Излишъкът на витамин РР може да предизвика горещи вълни, гадене, повръщане и аритмия, каза Семенова.
По-рано Антон Брикин, спортен диетолог и специалист по хранене в лаборатория Gemotest, предупреди за опасностите от пренасищане с витамини. „Проблемът е, че в темата за витамините има тенденция: диетолози, ендокринолози и други специалисти, а понякога и хора без медицинско образование предупреждават за последствията от липсата на витамини, но за опасностите от пренасищане на организма с един или друг витамин не се говори често“, подчерта той.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg