Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Почина писателят Милан Кундера

Почина писателят Милан Кундера, съобщиха световните осведомителни агенции.
Авторът на “Непосилната лекота на битието” е починал на 94 години, съобщи чешката библиотека, в която е личната колекция на писателя. “Милан Кундера почина вчера в Париж след дълго боледуване”, каза Анна Мразова, говорителка на Моравската библиотека.
Кундера е роден в чешкия град Бърно, но емигрира във Франция през 1975 г., след като критикува остро съветското нахлуване в Чехословакия през 1968 г. Печели признание за стила си и представянето на теми и характери, които се движат между всекидневния живот и възвишения свят на идеите.
Кундера рядко даваше интервюта, защото бе убеден, че писателите говорят чрез своето творчество.
Първият му роман “Шегата” – язвителен портрет на чехословашкия комунистически режим, е публикуван през 1967 г. Той е първата стъпка по пътя на Кундера от партиен член до дисидент изгнаник. През 1976 г. той казва пред френския в. “Монд”, че определянето на произведенията му като политически е опростенческо и замъглява същинския им смисъл.
Кундера бе популярен сред читателите в западните страни и заради антисъветските си възгледи, и заради еротиката, преминаваща в много от творбите му.
“Ако някой ми беше казал, когато бях момче: един ден ще видиш как държавата ти изчезва, щях да помисля, че това са глупости, не можех да си го представя. Човек знае, че е смъртен, но приема за даденост, че страната му има нещо като вечен живот”, каза писателят пред Филип Рот в интервю за “Ню Йорк таймс” през 1980 г., година, преди да стане натурализиран френски гражданин, предаде “Асошиейтед прес”.
През 1989 г. Кадифената революция изтласка от власт комунистите и родината на Кундера се прероди в Чешка република, но тогава вече той бе започнал нов живот в апартамент на Левия бряг на Сена. Той се връща в Чехия рядко и иногнито, дори и след падането на Желязната завеса. Последните му творби, писани на френски език, не са преведени на чешки. “Непосилната лекота на битието”, който му носи много слава и е екранизиран през 1988 г., е издаден в Чехия едва през 2006 г., макар да е достъпен на чешки език от 1985 благодарение на сънародник, основал издателство в изгнание в Канада. Романът оглавява класацията за бестселъри седмици наред и на следващата година носи на Кундера Държавната награда за литература.
Източник: БТА

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg