Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Показват живота на Пабло Пикасо във фотографии

Животът на Пабло Пикасо във фотографии показва изложба в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Експозицията “Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин” ще бъде открита на 13 декември от 18 часа. Ден по-късно кураторите д-р Хуан Абейо Хуанпере и Хосе Феликс Бенц Оливър ще изнесат лекция.
“От 50-те години на миналия век Пикасо е установил истински работни отношения с определени фотографи, които самият той е избрал, като Андре Вилер, а последните години от живота му са увековечени от Едуард Куин”, споделят от галерията.
Снимките, подредени в СГХГ, са 86 на брой и са от периода между 1951 до 1973 г. 

Андре Вилер (1930–2016) е роден в Бокур, Франция. Той среща Пикасо на улица във Валорис през 1953 г., когато спира художника, за да го снима. По-късно Вилер създава много портрети на художника и връзката им се развива в съвместна работа, правейки стотици изображения, базирани на фотографски експерименти.
Едуард Куин (1920–1997) е роден в Дъблин, Ирландия. Той се среща с Пикасо на вернисаж във Валорис през 1951 г. През следващите 20 години художникът кани Куин отново и отново в дома си, в студиото си и на екскурзии до плажа. Приятелството им продължава до смъртта на Пикасо през 1973 г. Срещата с Пикасо оказва трайно влияние върху Куин както лично, така и по отношение на последващата му работа. Куин е автор на няколко книги и филми за Пикасо.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg