Пенсиите със запор се вдигат. Откога ще ги плащат?

Пенсиите, върху които са наложени запори от държавен/частен съдебен изпълнител или публичен изпълнител към НАП, ще бъдат изплатени след 11 януари. Става въпрос за близо 5500 пенсии, съобщават от НОИ. Запорирани са пенсии за близо 700 000 лева
Времето до изплащането им ще бъде използвано, за да се изчислят удръжките от пенсиите в съответствие с новата минимална работна заплата 780 лева.
След това сумите ще бъдат платени по обичайния начин – с пенсионен запис чрез пощите или превод по банковата сметка на пенсионера.
Пенсиите за януари 2023 година ще се плащат от 9-и януари (понеделник) до 20-и януари (петък). Пенсиите за януари ще се забавят
Пенсии, защитени от запор

Колко ще бъдат парите, върху които се налага запор, зависи от минималната работна заплата. По закон пенсиите, които са под минималната заплата, не могат да бъдат запорирани заради дългове. Ако те се изплащат по банкова сметка, банките са длъжни да разрешат на длъжника да изтегли до 780 лв. за месец. Кои заплати и пенсии са спасени от запор?
Ограничението обаче не важи в случаите, когато от пенсиите трябва да се удържат задължения за издръжка.
Пенсионерите, чиито пенсии са запорирани и са над 780 лева, вече ще получават по-голяма сума. Онези, които вземат до 780 лева, ще избегнат запора. Всичко това ще се случи благодарение на вдигането на минималната заплата. Така пенсиите със запор на практика стават по-високи.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Без запори върху пенсиите до 650 лева
Спасиха добавките към пенсиите от запор
Запорираха хиляди пенсии в пандемията

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg