Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Пенсиите в Европа и България: как се вдигат и от какво зависят

Дебатът за начина на увеличаване на пенсиите в България тече с пълна сила, като се стигна до неизбежните сравнения с пенсионния модел в останалите държави от Европейския съюз. Вдигат пенсиите по нов начин. Ще станат ли по-високи?
Пенсиите в Централна и Западна Европа се повишават спрямо размера на инфлацията, доходите или в комбинация от тези два показателя.
„Приема се, че осъвременяване, базирано на ръста на доходите, е по-благоприятно за пенсионерите, но и по-скъпото решение. Подобен подход е възприет в държави като Дания, Нидерландия, Люксембург, Латвия. Осъвременяване само по на ръста на доходите е възприето единствено в Австрия, Унгария, Франция, Италия“, пишат в становището си от Българската стопанска камара.
В 14 държави се прилага смесен подход – отчитат се инфлацията и доходите. Тези проценти са различни – 80/20, 70/30, 60/40, 50/50 и 30/70. Чехия като нас прилага правилото 50/50, но спрямо средната пенсия, а с отделна формула се подкрепят ниските. Вдигането на пенсиите: Най-бедните печелят най-много

В Гърция осъвременяването на пенсиите е замразено от 2010 г. заради кризата. От 2023 г. се очаква да се прилага нашето швейцарско правило – 50/50. В Италия по-високите пенсии се вдигат с по-малко. В Латвия в пълен размер се вдигат само малките, а големите – частично. Процентът на осъвременяване е по-голям за тези с по-дълъг осигурителен стаж.
Демографската криза ще напряга все по-силно системата, защото делът на бюджета за пенсии от БВП нараства, а трябва плавно да се търси адекватно на осигурителния принос пенсионно плащане, подчертава БСК. Да се помисли и за диференцирана подкрепа при осъвременяване на вече отпуснати пенсии, препоръчва тя. Разходи за пенсии: Колко струват на хазната българските пенсионери?
„Всичко това обаче следва да се случва в една спокойна обстановка на база данни, анализи и разчети. Не е редно подобни предложения да се внасят без сериозен обществен дебат“, категорични са от бизнес организацията.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Ирландия вдига пенсиите на работещите пенсионери
С колко ще се повишат пенсиите в следващите 2 години?
Кой колко ще получи след преизчисляването на пенсиите?
Пенсионерите могат да пресметнат с колко ще се увеличат пенсиите
Ударно вдигат пенсиите през юли, после и през октомври
Пенсиите няма да се увеличат с 20%

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg