Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Още една автомобилна компания се присъедини към Stellantis за предоговаряне на сделката за Brexit

Американският автомобилен концерн Ford Motor призова за отлагане на въвеждането на договорените търговски условия между Великобритания и ЕС за Brexit, свързани с правилата за произход на електромобилните компоненти за 2027 г. вместо първоначално договорената 2024 г., предава Reuters.
От Ford предупреждават, че в противен случаи митата ще натоварят с допълнителни разходи потребителите и ще забавят процеса на електрификация в автомобилния сектор.
„Ford призовава текущите търговски изисквания да бъдат удължени до 2027 г., за да се даде време на веригата на доставки на батерии да се развие в Европа и да отговори на търсенето на електромобили. Митата ще засегнат както производителите, базирани в Обединеното кралство, така и тези в ЕС, така че е жизненоважно Великобритания и ЕС да седнат на масата, за да се споразумеят за решение“, гласи изявление на американския производител.
Концернът инвестира 380 млн. паунда в изграждането на производствен капацитет за електрически двигатели в завода си в Ливърпул – част от неговите планове да електрифицира своята продуктова гама в Европа.

Изявлението на Ford следва предупреждението на Stellantis, третия по големина на пазара автомобилен концерн в света. Компанията, която управлява марки като Peugeot, Jeep, Fiat, Opel и Maserati, заяви, че британските автомобилни заводи ще бъдат затворени, освен ако сделката за Brexit не се предоговори бързо. От Stellantis добавят, че британската индустрия рискува да заличи хиляди работни места заради условията, които влизат в сила догодина.
Съгласно търговското споразумение, договорено, когато Великобритания напусна блока, 45% от стойността на един електромобил, продаван в ЕС, трябва да идва от Великобритания или блока от 2024 г., за да се избегнат мита.
Проблемът е, че една батерия може да покрие до половината от цената на ново електрическо превозно средство, а и са тежки и скъпи за транспортиране на дълги разстояния.
Ford предупреди, че автомобилната индустрия в Обединеното кралство няма достатъчно местни мощности за производство на батерии и други компоненти, за да отговори на търсенето.
„Затягането на търговските правила в момента рискува да подкопае прехода към електромобили заради митата. Производителите, инвестирали значително в началото на прехода, ще са най-силно засегнати от митата, защото превозните средства с двигатели с вътрешно горене ще продължат да се продават без мита“, посочват от Ford.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Лондон изгуби ролята си на финансов лидер в Европа
Брекзит задълбочава кризата в британската търговия с ЕС

Какво мислеха, какво стана: Нито работници, нито високи заплати на Острова след Brexit

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg