Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Няколко начина да спечелим света

На 22 март (сряда) от 18:00 часа в галерия Doza се открива изложба с провокативното заглавие „Няколко начина да спечелим света“. Експозицията включва работи на едни от най-влиятелните художници в съвременното българско изкуство през последните десетилетия.
Изложбата представя поглед към историята на съвременното българско изкуство чрез себе-представянето му пред външния свят и в опит за диалог с него – реален и въображаем.
Можем да спекулираме, че идентичността на българското изкуство не e вътрешно присъща характеристика, а се изиграва отново и отново, за и пред погледа на всеки нов потенциален зрител. Кои сме ние е просто низ от варианти и възможни роли.
В историята на съвременното българско изкуство, този неизбежно присъстващ външен поглед е колкото вътрешно асимилиран, толкова и подложен на саботаж. Той информира едно винаги двойно виждане. Част от тази двойственост може да се разгледа като наследство от „вътрешната емиграция“ на художника по време на социализма и желанието му да проектира различен смисъл в „същото“. Удвояването обаче е често използвано от художника и за да обърка и предизвика външния поглед в неговата предубеденост и очакване да намери нещо радикално различно и специфично, предлагайки му вместо това огледален образ, просто повече от същото.

Изложбата използва за повод проявения интерес на Центъра Жорж Помпиду, Париж, за включване на произведения на българско изкуство в колекцията на музея. През имагинерния поглед на един световен музей, изложбата разиграва отново театъра на това, което искаме (или не искаме) светът да види от нас.
Изложбата „Няколко начина да спечелим света“ може да се види до 13 април 2023 в галерия Doza на ул. „Цар Самуил“ 52.
Куратори: Десислава Димова и Вера Млечевска
С участието на:
Венета Андрова, Лъчезар Бояджиев, Мартина Вачева, Мариела Гемишева, Алла Георгиева, Гери Георгиева, Иво Димчев, Орлин Дворянов и Група “Кукув Ден”, Владимир Иванов, Правдолюб Иванов, Цветан Кръстев, Венцеслав Костов, Албена Михайлова – Бенджи, Иван Мудов, Стефан Николаев, Аделина Попнеделева, Rassim ®, Боряна Росса и УЛТРАФУТУРО, Георги Ружев, Веселин Сариев, Калин Серапионов, Недко Солаков, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев, Хубен Черкелов, Станка Цонкова – Уша и лични архиви.
„Няколко начина да спечелим света“ се организира от Фондация ДОМА АРТ и Фондация Българско изкуство и култура, и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg