НСИ отчете ръст на производството, строителството и търговията на дребно за ноември

През ноември 2022 г. промишленото производство се повиши за пръв път след 2 месеца спад, като заедно с това строителството се увеличи за трети пореден месец, а търговията на дребно – за пети пореден месец, показват данните на НСИ.
Промишленото производство нараства през ноември с 0,7% спрямо октомври, когато се сви с 2,4%, като това е първи ръст на промишлеността от август 2022 г. насам.
Производственото повишение през ноември е благодарение най-вече на ръст с 33,6% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато добивната промишленост се свива с 0,1%, а преработващата промишленост бележи спад с 1,9%.
Спрямо годината по-рано (ноември 2021 г.) промишленото производство се увеличава с 4,7% след ръст с 5,5% през октомври, като най-голямо повишение с 8,7% отчита производството в преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 5,6%, а производството в добивната промишленост – с 10,4%. Отново сме първи по ръст на промишленото производство в Европа

Индексът на НСИ за продукцията в сектор „Строителство“ през ноември нараства с 0,4% спрямо октомври, когато се повиши с 1%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства през ноември с 0,9%, докато продукцията от сградното строителство остава на нивото от октомври.
На годишна база строителната продукция през ноември нараства с 1,6% след растеж с 1,8% през октомври. Сградното строителство нараства на годишна база с 0,5%, а гражданското и инженерното строителство – с 3%. Ръст на производството, строителството и търговията

През ноември 2022 г. НСИ отчита ръст в търговията на дребно с цели 2,2% спрямо октомври, когато се повиши с 0,3%, като това е увеличение за пети пореден месец.
На годишна база растежът при търговията на дребно нараства през ноември за четвърти пореден месец, увеличавайки се с 4,7% след растеж с 0,6% през октомври.
В края на 2022 г. НСИ представи проучване, което показа подобряване на стопанската конюнктура у нас през последния месец на 2022 г., като ръст отчете промишлеността и търговията на дребно, строителството остана на нивото от ноември, а в сектора на услугите беше регистриран спад.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Първи сме по ръст на индустриалното производство в ЕС
„Алкомет“ отчете 16 пъти по-голяма печалба

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg